DEBATT: Birger Kollstrand, Ericsson

- Solid svartmaling av ISDN

"Det er klart at 64/128 kbit ISDN ikke er himmelen med hensyn til båndbredde, men det er en tjeneste som er tilgjengelig i store deler av landet og som er stabil," skriver Birger Kollstrand som har lest Einar Ryvardens kommentar om ISDN.

"Det er klart at 64/128 kbit ISDN ikke er himmelen med hensyn til båndbredde, men det er en tjeneste som er tilgjengelig i store deler av landet og som er stabil," skriver Birger Kollstrand som har lest Einar Ryvardens kommentar om ISDN.

  • telekom

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Debattinnlegg kan sendes til tips@digi.no

Til daglig jobber Birger Kollstrand i Ericsson A/S i Grimstad, men presiserer at dette innlegget er hans personlige mening. Han har skrevet denne kommentaren til Einar Ryvardens sak "Fanget av Telenors ISDN-satsning". 

"Det er en solid svartmaling av situasjonen det der. For det første er video over Internett en særdeles overvurdert tjeneste. I de forsøk som er gjort med video-on-demand har det ikke vært noen suksess.

Og det har ikke vært pga. båndbredde så langt jeg har forstått.

64/128 kbit er ganske bra til det meste av tjenester som brukerne bruker i dag. Vanlig surfing går betraktelig bedre og som regel er det slik at det er serverne og ISP'ene som begrenser hastigheten. For internettspillerne er også ISDN et godt alternativ.

Her er det bruk for båndbredde i begge retninger og dermed gir ISDN (selv med 64 Kbit) en langt bedre spillekvalitet en selv et "56kbit" modem. (I praksis er disse selv på gode linjer begrenset til ca 45-50kbit uplink og bare 33kbit downlink...).

Ved hjemmekontor løsninger er også hastigheten akseptabel. Her er det selvsagt avhengig hva man driver med, men de fleste jobber ikke med å redigere bilder fra heimen.

For den kanskje beste Internett-tjenesten E-post er det jo det samme hva en bruker :-)

Det er klart at 64/128 kbit ISDN ikke er himmelen med hensyn til båndbredde, men det er en tjeneste som er tilgjengelig i store deler av landet og som er stabil. Her må jeg si at av de som jeg jobber med og de jeg kjenner har INGEN hatt besøk av montøren to ganger. Flere av dem har aldri hatt besøk av montøren i det hele tatt.

ADSL er en kommende standard og jeg regner det som selvsagt at Telenor kommer sterkere her i løpet av de neste årene. ADSL er ikke problemfritt i og med at det er klare krav til maksimal kabellengde og kabelkvalitet ut til abonnent. Det blir interessant å se hvor stor dekningsgrad ADSL kan få i Norge.

Det hadde vært veldig interessant om dere kunne laget en artikkelserie på dette med båndbredde, gjerne med sammenlikning med andre land og ikke minst forskjellige brukere! Har ikke Jancos kabel tilbud en 64/300 profil?

Om det stemmer så er det slett ikke et bedre tilbud ved H.323/Videotelefoni."

 

Les også

Til toppen