Sonera foreslår utsatt UMTS

Det finske teleselskapet Sonera avventer søk etter en internasjonal partner. Samtidig sier den nye styrelederen, Tapio Hintikka, at EU og teleindustrien bør vurdere å utsette lanseringen av UMTS.

Hintikka sier til Hufvudstadsbladet at en bør spørre seg om de eksisterende vilkårene er fornuftige.

Sonera skal alene fram til 2005 investere 30 milliarder finske mark i sine UMTS-prosjekter som blant annet omfatter Norge, Spania og Tyskland. I Tyskland leter selskapet etter en ny partner og håper fremdeles på å kunne selge seg ned i konsortiet uten tap.

Tapio Hintikka overtok som styreleder i Sonera etter at den finske regjeringen avskjediget så og si hele Sonerastyret i slutten av mars, etter at halvparten av aksjeverdien i selskapet forsvant i løpet av ett år.

Sammen med konsernsjef Kaj-Erik Relander skal selskapet nå forsøke å reorganisere seg i påvente av bedre børstider. Det er den lave aksjekursen som også er årsaken til at selskapet har valgt å ikke inngå ett strategisk partnerskap, noe som var planlagt. Sonera må først få en bedre forhandlingsposisjon.

- Det sentrale er å betjene gjelden. Men samtidig må selskapet spørre om UMTS-prosjektene tilsvarer utviklingen i markedet. Hele bransjen og lovgiverne i EU må ta stilling til spørsmål og tidsrammene for etableringen av nettene og de andre vilkårene eller om de bør utsettes, sier han.

Til toppen