FORBRUKERTEKNOLOGI

Sonos utvider i stua

TV-lyd, musikk og radio – alt styrt med stemmen. Det er noe av det Sonos nye lydplanke kan. Men i Norge må vi vente på de store, smarte lydtjenestene.

I stua: Sonos Beam er den nye billige og smarte kompakte TV-høyttaleren som også skal ta seg av musikken din.
I stua: Sonos Beam er den nye billige og smarte kompakte TV-høyttaleren som også skal ta seg av musikken din. Foto: Sonos
6. juni 2018 - 17:22

Det er ikke hver dag Sonos lanserer en ny høyttaler. Det gjør de nå og denne gangen er det en som er beregnet på å stå under TV-en. Riktignok har de en slik fra før, Playbar, men den er dyr og er ikke like smart som nye Sonos Beam som dukker opp i butikkene fra 17. juli. Mens Playbar koster nesten 7000 kroner, holder det med 4000 for Beam.

Det å stå under TV-en er en slags lavthengende frukt for de som driver med lyd, for moderne flate TV-er har gjerne skuffende dårlig lyd. Da vil det meste av lydplanker fungere som en oppgradering.

Smarthøyttaler

Men det er mer enn TV-lyd Sonos satser på denne gangen. Den nye høyttaleren skal også ta seg av musikk når TV-en er av.

I tillegg til en rekke høyttalerelementer har den fem innebygde mikrofoner. Poenget er at den er forberedt for å fungere som smarthøyttaler slik at den kan styre TV-en, spille favorittmusikken eller svare på hvor langt det er til Mars, eller oppgi Pi med ti desimaler. Og etterhvert skru av lyset og trekke for gardinene. Sonos ønsker ikke å låse brukerne til en smart tjeneste. De vil tilby alle gjennom sine mikrofonutstyrte høyttalere.

Lyden skapes av fire spesialutviklede bass- og mellomtonehøyttalere som får hjelp av tre passive høyttalere. I tillegg gjør en diskanthøyttaler at stemmer kommer godt frem, ifølge Sonos.

Fem mikrofoner lytter etter stemmekommandoer

Når man ser på TV er ofte stemmen det viktigste. Derfor vil man få noen ekstra funksjoner i høyttaleren og den nye appen som kommer. For det første vil de fem mikrofonene samarbeide om å lytte etter stemmekommandoer selv om TV-lyden står på høyt.

(Artikkelen fortsetter under)

Sonos Beam. <i>Foto:  Sonos</i>
Sonos Beam. Foto:  Sonos

En annen funksjon gjør at TV-lyden filtreres slik at stemmer ikke maskeres av annen lyd, men at dette frekvensbåndet forsterkes. Det vil også bli enklere å se på TV når det skal være stille ellers. Da forsterkes svake lyder slik at de trer frem, og så dempes de sterke lydene slik at de ikke forstyrrer andre som ikke vil ha så høy lyd.

Sonos Beam-fakta:

Høyttaleren er designet til å stå på en TV-benk, eller under en veggmontert TV.

Sonos Beam er 65 centimeter lang, og tar liten plass.

Fem lineære mikrofoner med utvidet rekkevidde.

Beam har fire bass- og mellomtonehøyttalere, en diskanthøyttaler og tre passiver høyttalere

Det er tre tilkoblinger: Strøm, Ethernet og HDMI-ARC.

HDMI-ARC kobler Beam sammen med TV-en, men har ikke TV-en HDMI-ARC-utgang kan en medfølgende optisk adapter benyttes.

Beam kommer i både matt hvit og sort farge.

Stemmestyringstjenester blir tilgjengelig etter hvert som de lanseres i Norge.

Først ut med Airplay 2

Sonos har også lansert støtte for Airplay 2 både til Beam og til enkelte andre av sine høyttalere via en gratis programvareoppdatering. Dermed kan man spille musikk og podkaster fra Apples iOS-enheter. Man kan også stille spørsmål til Siri.

I USA og en del andre markeder har Sonos fått integrasjon med Amazon Alexa og Google Assistant. Håpet er at i det minste Google skal være på plass her i landet i år, men ingen vet sikkert. Ingen vet heller når vi her på berget kan stille viktig spørsmål til Alexa og få alle skillsene, eller evnene deres aktivisert via stemmestyring på Sonos.

Med den markedsandelen Sonos har her i landet burde dette være en virkelig god oppgradering. Ikke minst fordi det vil være gratis. Kanskje neste år. Sonos jobber også med å gjøre Microsofts Cortana tilgjengelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.