Sony lanserer kraftigere MiniDisc

Sony satser videre på musikklagringsformatet MiniDisc gjennom Hi-MD.

Sony satser videre på musikklagringsformatet MiniDisc gjennom Hi-MD.

MiniDisc-formatet, som ble annonsert av Sony i mai 1991 og som med årene er blitt et populært medium sammen med bærbare musikkspillere, har lenge vært modent for en oppgradering. Med den utviklingen som har vært innen lagringsteknologi og musikkfilformater som MP3, regnes lagringskapasiteten til MiniDisc nå som ganske liten. Platene rommer inntil 80 minutter med musikk eller 177 MB med data.

Sony annonserte i forrige uke formatet Hi-MD, som i stor grad bygger på det klassiske MiniDisc-formatet. Men lagringskapasiteten er nå økt til én gigabyte og inntil 45 timer med musikk ved å benytte komprimeringsteknikken ATRAC3plus og en samplingskvalitet tilsvarende 48 kb/s – en kvalitet som kanskje ikke er all verdens.

Men brukerne kan også velge å benytte en lineær, PCM-basert (Pulse Code Modulation) innspillingsteknikk som ikke komprimerer dataene. Da skal lydkvaliteten være fullt på høyde med CD, skriver Sony i en pressemelding. Hi-MD skal også støtte lydformater som ATRAC, ATRAC3, ATRAC3plus, MP3 og WMA.

For opphavsrettsbeskyttet materiale benytter Hi-MD OpenMG og MagicGate-teknikkene. Musikkinnspillinger på Hi-MD tar vare på originalinnspillingenes kryptering.

Filsystemet som benytter på Hi-MD-platene er Microsofts FAT (File Allocation Table), noe som gjør at også platene kan benyttes til å lagre de fleste filtyper og dermed benyttes som en ekstern lagringsenhet for PC-er.

Det nye formatet åpner også for høyere lagringskapasitet på eksisterende plater. Ved å formatere disse platene på nytt i ved hjelp av de kommende Hi-MD-spillerne, blir kapasiteten økt til 305 MB for 80 minutters-platene. Men også det nåværende MD-formatet støttes av de kommende Hi-MD-enhetene.

Dataoverføringshastigheten for dagens MD-plater økes fra maksimalt 1,25 Mb/s i dag til maksimalt 4,37 Mb/s etter konverteringen. Nye Hi-MD-plater vil ha en maksimal overføringshastighet på 9,83 Mb/s. Hastigheten avhenger av hvor på platen dataene er eller blir lagret.

I Europa skal en rekke Hi-MD WALKMAN-produkter komme på markedet i juni 2004. Spilleren nedenfor, Sony MZ-NH900 Hi-MD, ventes ifølge minidisc.org å dukke opp på markedet i Japan i april i år for omtrent 300 dollar. Platene ventes å koste omtrent 7 dollar.

Til toppen