FORBRUKERTEKNOLOGI

Sony oppgraderer vinneren

Hodetelefonene WH-1000MX4 er noe av det mest støykansellerende som finnes. Men nå kommer WH-1000MX5

Teknisk vidunder: Flere mikrofoner, mer elektronikk, bedre algoritmer gir litt mindre støy, men også høyere pris
Teknisk vidunder: Flere mikrofoner, mer elektronikk, bedre algoritmer gir litt mindre støy, men også høyere pris Foto: Sony
12. mai 2022 - 22:44

Sonys hodetelefoner har vært en stor suksess for selskapet. Nå er det tid for neste utgave. Sony WH-1000MX5 har fått en ny design. Slikt er smak og behag, men i våre øyne ser nykommeren, som riktignok ikke kommer før i slutten av måneden, penere ut.

Tar lite plass: Etuiet er kompakt og det blir flatt uten hodetelefonene i <i>Foto:  Sony</i>
Tar lite plass: Etuiet er kompakt og det blir flatt uten hodetelefonene i Foto:  Sony

Denne har bedre støykansellering enn noen tidligere modell, ifølge produsenten.

Nyskapningen er en kombinasjon av mange ting. Både programvare, som blir stadig mer raffinert, og elektronikk. De nye hodetelefonene har hele 8 mikrofoner. Det er dobbelt så mange som forgjengeren.

I tillegg skal den dempe vindstøy bedre, og det er velkomment. Vind kan være ganske forstyrrende under en telefonsamtale i det fri. Seks av de åtte mikrofonene er på utsiden og de kan til sammen finne ut hva som er vindstøy og hvordan den kan fjernes.

Før og nå: WH-1000XM5 har i følge Sony vesentlig bedre støykansellering enn WH-1000XM4. <i>Foto:  Sony</i>
Før og nå: WH-1000XM5 har i følge Sony vesentlig bedre støykansellering enn WH-1000XM4. Foto:  Sony

Det har vært mulig å optimalisere støykanselleringen i tidligere modeller, men nå går det automatisk, noe som også er med på å gi et bedre resultat. Ikke mange gadd å begi seg inn i en optimaliseringsoperasjon.

Helt nye klokker og bøyle. <i>Foto:  Sony</i>
Helt nye klokker og bøyle. Foto:  Sony

Du kan få det stillere enn noen gang, men det er 20 ulike innstillinger så du kan velge selv hvor lydisolert du vil være.

Ny prosessor

Sony har tidligere utviklet en egen prosessor som tar seg av støykanselleringen. De nye hodetelefonene har to prosessorer som tar seg av jobben. Ikke minst ved å få mest mulig ut av de åtte mikrofonene, for å finne ut hva som er støy, og hvordan den skal kanselleres.

Nye høyttalere

Sony varter også opp med helt nye høyttalere til WH-1000MX5. De er på 30 mm og har  membraner bygget av glimmerforsterket karbonfiber. Det betyr at membranene er svært stive i forhold til det som er vanlig.

Lyd handler også om det digitale signalet som kommer inn til hodetelefonene. Den er pakket inn i et Bluetooth-signal, og da er man avhengig av at det holder høy kvalitet. Sony har utviklet sin egne, men åpne, LDAC-kodek som komprimerer lyden langt mindre enn de fleste andre kodeker som brukes.

Mer volum: Klokkene ser ut til å ta litt mer plass enn tidligere. <i>Foto:  Sony</i>
Mer volum: Klokkene ser ut til å ta litt mer plass enn tidligere. Foto:  Sony

Snakker bedre

Hodetelefoner handler ikke bare om musikk og radio, men også om telefonsamtaler. Her skal det også være forbedringer. Fire av mikrofonene sammen med en AI-basert algoritme skal presist plukke ut stemmen din selv om det er støy og vind i omgivelsene. Dette skal bli interessant å teste.

Inne i den ene klokken er det en usynlig sensor som finner ut om du har den på eller ikke. På den måten kan den være med å spare batteri.

Du skal også kunne snakke med folk uten å ta dem av. Hodetelefonene finner ut at det er en samtale på gang og så henter den lyden fra samtalepartneren og sender den inn i klokkene. Det er flere slike smarte funksjoner som skal øke verdien på den nye hodepryden.

Hurtiglading

Batteritid er alltid noe Sony har vært gode på. Disse er ikke bedre, men 30 timer med støykansellering på er godkjent. Nytt er det derimot at de kan lade veldig fort. Tre minutter i pluggen kan hurtiglade til tre timer lyd.

Den dårlige nyheten er prisen. Sony har stort sett vært billigere enn Bose og mange andre. Det er de ikke lenger. WH-1000MX5 koster 5 000 kroner. Men kanskje de er verd det?

Digitaliseringsminister Karianne Tung under åpningen av 5G- og IOT-laben til Lyse Tele og Nordic Edge i Stavanger. Her har hun på et hodesett myntet på helsearbeidere.
Les også

Åpner lab for fremtidens mobilteknologi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.