Sonys Blu-ray-satsing kan bli fatal

Blu-ray-støtten i Playstation 3 har til gode å gi noen positiv effekt for Sony, mener analytiker.

Sonys Blu-ray-satsing kan bli fatal
Bilde:

Da Sony lanserte Playstation 2 i 2000, skulle maskinen med den innebygde DVD-spilleren også bidra til interessen for og utbredelsen av DVD-formatet. Dette ble en suksess, og DVD-spillere er i dag i praksis noe man finner i de fleste hjem.

Med Playstation 3 prøver Sony på et tilsvarende stunt med Blu-ray Disc-formatet. Men dette kan nå vise seg å ha slått ut i en helt annen retning enn det Sony opprinnelig hadde tenkt.

Michael Goodman, analytiker i Yankee Group, sier til Reuters at ingen i dag kjøper Playstation 3 på grunn av den innebygde Blu-ray Disc-enheten. I stedet er enheten mest til bry, fordi den øker prisen, sinker produksjonen og tvinger kundene til å kjøpe et format de i hvert fall foreløpig ikke har tilpasset seg.

- De ivrigste gamerne vil kjøpe PS3 med en gang, uansett pris. Men de som skal velge produktet senere, vil være mer sensitive i forhold til prisen. Blu-ray gjør at produktet koster 150 til 200 dollar ekstra. De har laget noe som ikke er for dagens marked. Det er ikke noen markedsdriver, det fører bare til høyere pris, sier Goodman.

Blu-ray-formatet har dessuten fått mye negativ omtale i diskusjonsfora, blant annet på grunn av forestillingen om at formatet gir mindre frihet til brukerne enn det konkurrerende HD DVD. Dette er heller ikke med på å øke etterspørselen etter Blu-ray Disc, uansett om påstandene stemmer eller ikke. Konkurransen mellom de to formatene har dessuten ført til at mange ønsker å sitte på gjerdet helt til ett av formatene blir dominerende. Dette har ført til at salget av film på disse formatene går relativt tregt.

Produktsjonsproblemene med Blu-ray Disc-spillerne, som blant annet skyldes stor feilprosent i produksjonen av laserdiodene, har ført til at Sony ikke kunne lansere Playstation 3 over hele verden på samtidig, noe som var den opprinnelige planen. Dette er med på å gi Microsofts Xbox 360 et enda større forsprang. Når Playstation 3 i tillegg typisk koster 500 til 600 dollar i USA, opptil 50 prosent mer enn Xbox 360, bidrar ikke dette til å øke den vedvarende etterspørselen. I tillegg selges Nintendos Wii for typisk 250 dollar.

Xbox 360 leveres kan selges billigere enn PS3 blant annet fordi den ikke inkluderer noen optisk avspiller for HD-innhold, men de som ønsker en slik, kan i flere land kjøpe en separat HD DVD-spiller for mindre enn prisforskjellen på de to spillkonsollene.

Skulle det vise seg at Blu-ray Disc tross alt blir en suksess, kommer det garantert til å bli tilbudt en slik spiller til Xbox 360 også. Kundene har derfor muligheten til å utsette valget, noe mange nok vil mene er en fordel med dagens uavklarte situasjon.

Til Reuters sier Andy Parson, en talsperson for Blu-ray Disc Association, at lanseringen av PS3 var et vendepunkt for Blu-ray Disc.

- Blu-ray har kommet for å bli. Sannsynligheten for at folk vil bruke PS3-maskinene som DVD-spillere er betydelig, spesielt når man snakker om de millioner av enheter som Sony venter å selge, sier han. Han mener stadig at det samme vil skje med PS3 og Blu-ray, som med PS2 og DVD i 2000.

Les mer om: