Søta bror ga turbo-oppgang

Gode tall fra svenskene WM-data og mobilselskapet Comviq sørget for solid oppgang i den norske IT-indeksen tirsdag.

Gode tall fra svenskene WM-data og mobilselskapet Comviq sørget for solid oppgang i den norske IT-indeksen tirsdag.

Etter flere triste dager tok IT-indeksen igjen mye av det tapte tirsdag, og endte opp 4,9 prosent til 1315,10 poeng. For resten av markedet var oppgangen mer beskjeden, og totalindeksen endte opp 0,9 prosent til 1107,09 poeng.

Ser man bort fra bevegelsene i svært volatile Sysdeco, var det Merkantildata som ble den solide børsvinner tirsdag. Kursen føk opp 13,7 prosent til 99 kroner, etter sterke tall fra hovedkonkurrenten i det nordiske markedet WM-data AB. Selskapet viste sterk vekst både i omsetning og marginer, til tross for at andelen maskinvare som dyttes gjennom selskapet er økende. Datterselskapet i Norge viste den samme tendens, og klarte å snu et trist minus til solid pluss.

- Merkantildata er fortsatt mye billigere enn WM-data. Ifølge mine estimater er P/E for 1999 i de to selskapene på henholdsvis 25 og 35, sier en analytiker til digi.no. Analytikeren mener det ikke er umulig å tenke seg at WM-data vil legge inn et bud på den norske giganten.

- Om det legges inn et bud som i utgangspunktet gir en P/E på 30 i Merkantildata, er dette fortsatt en god deal for WM-data. Jeg tror dette også vil kunne gå gjennom hos konkurransemyndighetene, IBMs markedsposisjon tatt i betraktning, sier analytikeren.

Også NetCom hadde en god dag i dag og aksjen la på seg med 7,5 prosent til 245 kroner. I likhet med kursen i Merkantildata, ble NetCom-kursen drevet av svenske begivenheter. Sterke tall i NetCom Systems datterselskap Comviq ga nytt løft for det norske selskapet.

- Det er mye som tyder på at NetCom kan komme i samme situasjon som Comviq om et år, sier analytikeren.

- Men NetCom i Norge har langt dårligere "track record". Er det riktig å prise selskapet så slavisk etter ytelsen til utenlandske konkurrenter?

- Dette er noe som skjer i alle bransjer. Dessuten synes jeg resultatene i NetCom bærer gode løfter om en lys framtid, sier analytikeren.

Nera ble overraskende suspendert i dag og en analytiker digi.no snakket med mener dette betyr dårlige nyheter.

- Selskapet ligger på ryggen. Sannsynligvis får vi en melding om nedskrivninger av varelager og kundefordringer. Samtidig vil nok selskapet hoste opp en strategi om hvordan de skal komme seg ut av hengemyra, sier analytikeren.

Til toppen