Sp vil dele Telenor i to

Senterpartiet ønsker statlig eierskap i én av delene.

Sp vil dele Telenor i to
Senterpartiet vil splitte Telenor i et skandinavisk og et internasjonal selskap. Bilde: Getty Images News/Getty Images/All Over Press

Oslo (NTB): Senterpartiet foreslår at Telenor deles i et skandinavisk og et internasjonalt selskap. Sp mener staten må beholde kontrollen over de viktigste delene av infrastrukturen i Norge.

Mens den blåblå regjeringen ønsker å selge deler av statens aksjer i Telenor, ønsker Sp at staten skal beholde sin eierandel i en skandinavisk del av selskapet, skriver Klassekampen.

– Sp ser at Telenor besitter samfunnskritisk infrastruktur. Det mener vi at vi bør sikre en bedre kontroll over, sier Geir Pollestad, Sps leder av næringskomiteen på Stortinget.

Pollestad mener at det ikke er noen grunn til at den norske staten skal eie teleselskaper i Asia.

– Vi ser at det å splitte Telenor Norge ut fra Telenor Sverige og Danmark kan være ugunstig for norske forbrukere, så derfor ønsker vi å holde det på skandinavisk nivå, sier han.

Sps leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad.
Sps leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad.

Pollestad mener at Telenors utenlandsvirksomhet kan gå på egen kjøl.

– Vi ønsker ikke en situasjon der det svært attraktive norske markedet finansierer mindre gunstige investeringer i andre land, sier han.

Aps næringspolitiske talsperson Else-May Botten mener forslaget fra Sp har mye for seg, og vil ta det opp i Aps stortingsgruppe. Høyres representant i næringskomiteen, Frank Bakke-Jensen, er mer lunken.

Næringskomiteen skal legge fram sin innstilling til regjeringens planer om nedsalg 29. januar. Stortingsmeldingen om statlig eierskap skal behandles i Stortinget 3. februar. (©NTB)

Les mer om: