Spanet på nettets verstinger i ett år

Sikkerhetsselskap overvåket kriminelle på fora og i pratekanaler. Nå er rapporten klar.

Kriminelle kjøper og selger tjenester og programvare på pratekanaler som IRC,  (Internet Relay Chat). (Foto: Symantec)
Kriminelle kjøper og selger tjenester og programvare på pratekanaler som IRC, (Internet Relay Chat). (Foto: Symantec)
24. nov. 2008 - 09:34

Det har vokst frem en egen industri som fremstiller og tilbyr ondsinnet kode, ulovlige verktøy og kriminelle tjenester over internett. Her er det store penger i omløp.

Forskere hos sikkerhetsselskapet Symantec har observert kyberkriminelle på pratekanaler og diskusjonsfora i perioden 1. juli 2007 til 30. juni i år.

På denne tiden har de dannet seg et bilde av undergrunnsmiljøet, og hvilke produkter som tilbys, og hva de koster.

Visste du at programvare som kan overvåke og lagre alt du skriver på tastaturet, såkalte tasteloggere, tilbys for 23 dollar? Mer avanserte verktøy som utnytter svakheter ved nettbanker koster i snitt 740 dollar, og kan komme opp mot 3.000 dollar.

Alt sammen ifølge en rapport fra Symantec om undergrunnøkonomien på internett som blir klar i dag, skriver Cnet.

Kredittkort-opplysninger står ifølge rapporten for 30 prosent av alle varer og tjenester som selges i dette markedet, og er samtidig den mest etterspurte kategorien. Opplysninger om bankkonti er varen flest tilbyr, og prisene varierer mellom 10 og 1000 dollar avhengig av saldo og hvilket land kontoen stammer fra.

Sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen i F-Secure mener at de organiserte kriminelle bandene som herjer på nettet hovedsaklig har vokst frem de siste fem årene.

Se videointervjuet digi.no gjorde med sikkerhetsguruen, der han blant annet beskriver hvor avanserte nettsvindlerne har blitt.

En milliardindustri

At nettkriminalitet er en svært lukrativ geskjeft er vel ingen i tvil om. Symantec kom frem til at dersom tilbyderne de overvåket fikk solgt alt de tilbød, ville omsetningen overstige 275 millioner dollar, eller rundt to milliarder norske kroner.

Kriminelle kjøper og selger tjenester og programvare på pratekanaler som IRC,  (Internet Relay Chat). (Foto: Symantec)
Kriminelle kjøper og selger tjenester og programvare på pratekanaler som IRC, (Internet Relay Chat). (Foto: Symantec)

Dette tallet gjelder kun prisen på tjenester og programvare. Dersom man legger til tømming av ofrenes bankkonti og overtrekk av kredittkort stiger beløpet til 7 milliarder dollar, anslår rapporten.

Symantec konkluderer i sin undersøkelse med at nettkriminelle i Russland og Øst-Europa fremstår som mer organiserte enn deres kolleger i Nord-Amerika.

Dette er helt i tråd med funn og uttalelser fra en rekke andre sikkerhetsselskaper.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.