Spår enda verre spam-problemer i år

Vi taper kampen mot spam - såkalte botnets vil gjøre vondt enda verre i år, spår Protego.

6. feb. 2007 - 08:30

Til tross for alle spamfiltere og annen teknikk, vinner vi ikke kampen mot uønsket epost-reklame. Det blir verre, ikke bedre i 2007, spår spamfilter-selskapet Protego.

Mot slutten av fjoråret var hele 94 prosent av alle sendte e-poster søppelpost, ifølge analyseselskapet Postini StatTrack. Selskapet advarer mot en ytterligere spamvekst i år.

- Mye av det økte spamvolumet skyldes såkalte botnets, altså nettverk av private datamaskiner som er blitt kapret av spammere uten at eier vet om det, og som bidrar til å mangedoble spredningen av spam, sier Knut Øyvind Blystad-Dammen, administrerende direktør i Protego.

Under verdens økonomiske forum i Davos i forrige uke advarte den amerikanske it-forskeren Vint Cerf, som regnes som en av grunnleggere av internett, mot det han kaller en epidemi av botnets. Cerf mener at hver fjerde pc som er koblet til nettet, altså rundt 150 millioner maskiner, kan være infisert av trojanere, og dermed være del av et botnet. Han frykter dette kan underminere selve fremtiden til mediet.

Blystad-Dammen tror det skal svært mye til før spam, virus og andre sikkerhetsproblemer tar knekken på verktøyene internett og e-post.

- Postini anslår at rundt 20 000 kroner går tapt per arbeidstaker årlig som følge av tid brukt på gjennomgang og sletting av spam. Dette er nok i overkant, i alle fall for norske forhold, men et visst produktivitetstap blir det jo, sier han.

- De nye botnettene som utvikles blir stadig mer produktive, og det blir dessuten vanskeligere å avsløre dem. Samtidig frykter jeg at en god del pc-er ble smittet av falske nyttårshilsener i desember og januar, og at disse vil brukes i spammens tjeneste i år, sier Blystad-Dammen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.