Spår kraftig vekst for Chromebook

Likevel bare en liten nisje, mener Gartner.

Spår kraftig vekst for Chromebook
Samsung hadde ifjor 2/3 av markedet for Chromebook, ifølge Gartner. Modellen som er avbildet er Samsung Chromebook 2 som ble lansert i Norge i mai og er særlig rettet mot utdanningssektoren. Bilde: Samsung

Microsoft har tidligere latterliggjort Chromebook for angivelig ikke å være «ekte pc-er», og kjenner nok et visst press fra rivalens konkurrerende plattform. Til høsten har de varslet en motoffensiv med like rimelige Windows-baserte bærbare maskiner.

Konkurransen i markedet er i ferd med å intensivere seg, melder Gartner som nå spår kraftig vekst for Chromebook i tiden som kommer.

Det blir solgt 5,2 millioner slike maskiner i inneværende kalenderår, en oppgang på 79 prosent fra i fjor, viser analysebyråets beregninger.

Det skjer mens etterspørselen for pc-er totalt sett har falt kontinuerlig i flere år.

Innen 2017 regner de med at salget av Chromebook nær tredobles til 14,4 millioner enheter.

På tross av vekstanslagene er dette likevel bare en liten andel av det totale pc-salget, som Gartner anslår er på nærmere 300 millioner enheter årlig. Da teller de med både stasjonære, bærbare pc-er og x86-baserte «proff-nettbrett» med fullversjon av Windows 8, men uten Chromebook og ARM-baserte brett.

– Chromebook vil fortsatt utgjøre et nisjemarked de neste fem årene, skriver Gartner.

De har også utstyrt analysen med et råd til produsentene av Chromebook, som det etter hvert begynner å bli en del av.

– For å nå ut til et større publikum er leverandørene nødt til å begynne å tilby bedre funksjoner mer tilpasset nettsky-baserte bruksmønstre. Raskere nettverk, raskere minne, større SSD-enheter med bedre ytelse og bedre støtte innen utdanningsektoren, næringsliv og forbrukersegmentet.

Analytiker Isabelle Durand mener at en attraktiv Chromebook må handle om noe mer enn bare maskinvare og gunstige priser.

– Det aller viktigste er å overbevise om at enhetens nettbaserte arkitektur gir virkelige fordeler for kundene, sier Durand.

    Les også: