Spår råbillige og store minnebrikker

Større brikker vil utløse et bratt prisras på flashminne de neste årene, spår IDC.

Større brikker vil utløse et bratt prisras på flashminne de neste årene, spår IDC.

De store produsentene av harddisker har sammen lagt frem sine spådommer for lagring fremover sammen med analyseselskapet IDC. Og utviklingen er svært gode nyheter for hele IT-bransjen og næringslivet, for bransjen spår et videre bratt fall i pris per lagret gigabyte.

Under møtet, skriver Reuters, fortalte selskapene at de nå snart skal begynne salget av 750 GB harddisker, et hopp på hele 50 prosent fra dagens maksimum på 500 GB.

Og innen slutten av neste år vil 1 terabyte-harddisker være i salg.

At prisene på lagring faller så dramatisk gjør at både næringsliv og privatkunder tar vare på veldig mye mer data. Særlig privatmarkedet har skutt i været etterhvert som prisfallet har gjort det vanlig å lagre video på hardddisker.

I 2005 omsatte harddisk-bransjen for 27,9 milliarder dollar, noe IDC spår vil løfte seg til 41,5 milliarder dollar i 2010.

Det eneste skåret i gleden for harddisk-bransjen er at Flash-minne faller enda fortere i pris og vil spise opp deler av markedet for de små harddiskene som nå brukes i musikkspillere og mobiltelefoner.

Flash tar mindre plass og krever mindre strøm, men i fjor kostet det 35 dollar for å lagre en gigabyte med data, rundt fem ganger mer enn en gigabyte på en liten harddisk. Men IDC tror prisene vil falle bratt og ende opp på harddisk-nivå innen 2009.

Dette skyldes mye raske hopp i kapasiteten. I løpet av fem år fil man på en flashminne-brikke på størrelse med en fingernegl kunne lagre 32 GB med data, spår Sandisk.

Dette gjør at Flash-minne-salget vil løfte seg fra 10,6 milliarder dollar i 2005 til 18,7 milliarder dollar i 2010, spår IDC.

Til toppen