Spår rakettvekst for norsk PC-bransje

Analyseselskapet DMR røper at Dell gikk forbi HP i første kvartal og spår videre vekst for bransjen i år.

Analyseselskapet DMR røper at Dell gikk forbi HP i første kvartal og spår videre vekst for bransjen i år.

Norge har vært et lite typiske land sett fra PC-bransjens øyne - HP har regjert tungt i mange år mens Dell internasjonalt lenge lå jevnt og så dro fra HP.

Men i første kvartal i år dro Dell for første gang forbi HP også her i Norge, men det kan bli en stund til neste gang, viser tall fra den norske bransjens offisielle målinger, gjort av DMR. Årsaken til hoppet er at Dell leverte over 10.000 PCer til Statoil i løpet av kvartalet.

DMR-sjef Morten Dahl har gode nyheter til hele den norske PC-bransjen.

- 2005 blir et nytt rekordår. Vi beregner nå et salg på 789.000 enheter. For hele året regner vi med en vekst på ti prosent, sier Dahl til Dagens Næringsliv.

Dette er gode nyheter, for mange har hittil spådd at næringslivet i løpet av fjoråret hentet inn mesteparten av etterslepet fra de svake årene etter dotcom-fallet og at salget hvertfall ikke ville øke så mye.

Dahl tror Dells Statoil-kontrakt sender fremtidige signaler.

- Jeg tror Dell blir størst på PCer i Norge i år, sier Dahl til Dagens Næringsliv.

I følge DMR ble det solgt 104.380 stasjonære PCer og 84.318 bærbare PCer i første kvartal. Tallene viser en vekst på 10 prosent for stasjonære og hele 17 prosent for bærbare PC sammenlignet med første kvartal 2004.

DMR kartlegger salget til både leverandører og forhandler for å avstemme tallene, forteller Dahl til digi.no. Men Dahl vil ikke ut med de nøyaktige tallene for Dell, HP og de andre leverandørene fordi dette er nøkkelinformasjonen han lever av å selge.

I tillegg til salget av ferdige maskiner kommer stort marked for selvbygging. Bare Komplett.no selger 130-140.000 maskiner i deler i året, har digi.no tidligere påpekt.

Til toppen