Spår rekordsalg av digitale kameraer

2005 blir toppåret for salg av digitale kameraer i Norge, spår IDC.

2005 blir toppåret for salg av digitale kameraer i Norge, spår IDC.

Nordmenn vil i dag ha digitalkamera, og salget har virkelig fått vann på mølla etter at prisen på speilreflekskameraer har rast helt ned til 2 000 kroner.

Prisene vil likevel variere sterkt. Modellen Hasselblad H1D for den profesjonelle kamerabruker, koster til sammenligning over 209 000 kroner.

– 2005 blir det absolutt toppåret for salget av digitale kameraer, og deretter vil det avta, tipper analysesjef Anders Elbak i IDC Norden til digi.no.

Han tror salget vil avta etter 2005 ettersom de fleste nordmenn da har skaffet seg et digitalt kamera. I tillegg vil kameramobiler etter hvert bli av så god kvalitet at dette vil kanalisere salget over til mobilen. Elbak tror at kameramobiler, PCA-er og trolig også MP3-spillere vil ta en del av lavprismarkedet.

Tallet fra fotoleverandører viser en imponerende vekst. Fra 2004 til 2005 vil antall solgte enheter øke fra 398 100 til 505 100 enheter, anslår IDC.

Deretter vil salget avta til 488 700 enheter i 2006, 461 300 i 2007 og 415 700 digitale kameraer i 2008.

Det er spesielt Nikon som har tatt markedsandeler: Fra andre kvartal 2004 til andre kvartal 2005 har de økt fra 1 til 10 prosent.

Sony på sin side har gått tilbake i tilsvarende periode fra 15 til 7 prosent.

Elbak tillegger Nikons framgang en rekke nye produkter. Nikon er en av de få rendyrkede kameraleverandører som har røtter fra den gamle, analoge kameraverden.

Nikons speilrefleksteknologi og solide zoomlinser har vært inngangen til den digitale kameraverden, tror Elbak.

Nikon har klart å følge opp med billige og lett tilgjengelige kameraer med såkalte «pek og knips» funksjoner, der det meste er automatisert og man i prinsippet bare trykker på utløserknappen for gode bilder.

– Det kan også tyde på at Nikon har gjort sine salgskanaler bredere og utvidet antall forhandlere, sier Elbak.

Nå kommer også de første kameraene med innebygget WLAN. Tidligere har dette bare vært en opsjon på et Kodak-kamera.

Nikon Coolpix P1 og P2, to mellomklassekamera, vil begge kunne kommunisere med 802.11b og 802.11g-nettverk. Meningen er at brukere som er i nærheten av trådløse nettverk skal kunne koble seg på og lagre bilder og video direkte på maskiner i nettverket. Brukere vil også kunne skrive ut direkte uten å dokke kameraet.

Teknikken baserer seg på spesialprogramvare man installerer på maskinen man vil kommunisere med og bruk av en USB-kabel for å innstille kameraet riktig. På denne måten slipper man å taste inn sikkerhetskode på kameraet.

Også Kodak kommer med et kamera med innebygget WLAN. Kameraet vil kunne overføre og skrive ut bilder, og sende dem med e-post.

Til toppen