Spår videre prisfall for bærbare PCer

I USA selges nå enkelte modeller til 4000 kroner og IDC spår videre prisfall i det norske markedet.

I USA selges nå enkelte modeller til 4000 kroner og IDC spår videre prisfall i det norske markedet.

PC-prisene har rast de siste årene og man får nå kjøpt stasjonære maskiner til 3500 kroner uten skjerm og bærebare til 8000 kroner (uten ADSL-binding).

Disse prisene skal ned enda noen hakk, mener den danske IDC-analytikeren Anders Elbak.

- Norske IT-brukere ser i stadig større grad ut til å ha forstått at hvis de bare skal jobbe med Office, da holder det med selv de enkleste maskinene, påpeker Elbak.

USA ledet an prisfallet som etterhvert smittet over på Europa og Norge. Det er derfor en indikator for det norske markedet at den amerikanske varehuskjeden Wal-Mart har startet salget av en bærbar PC til 600 dollar.

Regner man om til norske kroner og legger på moms, tilsvarer dette 5000 kroner. Maskinen som er laget av taiwanske Elitegroup Computer Systems tatt prisen i betraktning ganske imponerende: En 14.1-tommer skjerm, AMD Athlon XP 1600+ prosessor, en 40GB harddisk, DVD-spiller og innebygget 802.11b trådløst nett. Det eneste åpenbare handikapet er at med Windows XP Home er 128 MB lite.

Nordiske kunder er mer kresne på hva vi kjøper og 128 MB er for lite. Løfter man minne til 256 MB øker prisen med 500 eller 1000 kroner, påpeker den danske analytikeren.

- Med de prisene vi nå har er det vanskeligere å gjøre nye store kutt, men over tid vil vi se bærbare PCer med fast pris på hvertfall 7000 kroner og trolig etterhvert ned mot 6000 kroner, spår Elbak overfor digi.no.

Han forteller at det i Danmark selges bærbare PCer til 7000 kroner,

Men Elbak påpeker at et videre prisfall bare vil skje dersom dollaren holder seg lav, skulle dollaren løfte seg vil dette stoppe et videre prisfall.

På denne Walmart-siden kan du se tilbudet på ECS-maskinen til 600 dollar

Til toppen