JUSS OG SAMFUNN

Speiler Wikileaks i Norge

En 19-åring bosatt i Trondheim gjør sitt for å verne det omstridte nettstedet.

Jonas Braathen følger oppfordringen på denne plakaten.
Jonas Braathen følger oppfordringen på denne plakaten.
10. des. 2010 - 08:37

Trondheim (NTB): 19 år gamle Jonas Braathen fra Sarpsborg er innehaver av nettadressen wikileaks.no.

Braathen registrerte nettadressen i 2009 og bruker den nå til å speile WikiLeaks' sentrale nettsted. Det fremkommer blant annet av Norids domeneregister at han er innehaver av nettadressen.

Til Ny Tid sier Braathen at han har høstet mye ros for sin støtte til WikiLeaks.

– Jeg har mottatt e-post fra flere som takker for at jeg registrerte domenet, samt en IT-bedrift i Tromsø som tilbød seg å bistå i forbindelse med opprettholdelse og beskyttelse av nettstedet. Heldigvis er det tusenvis av engasjerte som har satt opp speilsider, slik at sensur av WikiLeaks er så å si umulig, sier Braathen.

Jonas Braathen følger oppfordringen på denne plakaten.
Jonas Braathen følger oppfordringen på denne plakaten.

Braathen, som er bosatt i Trondheim, mener det er viktig at WikiLeaks ikke blir kneblet.

– WikiLeaks gjør det enkelt for dem som sitter inne med informasjon om uetiske handlinger å gjøre den offentlig kjent, uten at kilden selv blir pekt ut som budbringer. Bare mengden informasjon som er blitt sendt inn til WikiLeaks, forteller oss at det er et stort behov for en slik aktør. WikiLeaks lar seg ikke true av makten og bringer oss et skritt nærmere ekte pressefrihet, sier den unge mannen.

Han registrerte nettadressen hos selskapet Domeneshop i Oslo. Styreformann Dag Øien opplyser at selskapet ikke har fått henvendelser fra noen som ønsker nettstedet sperret.

– Det skal mye til å stanse en slik tjeneste. Vi måtte i så fall se nærmere på hvilken argumentasjon som ble brukt. En sperring krever en klar juridisk begrunnelse, sier Øien. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.