Spillet om Data Domain kan vare lenge

Netapp håper antitrusthensyn vil gjøre det umulig for EMC å nå fram i budkrigen.

Spillet om Data Domain kan vare lenge

Netapp håper antitrusthensyn vil gjøre det umulig for EMC å nå fram i budkrigen.

Budkrigen mellom Netapp og EMC om dedupliseringsleverandøren Data Domain er fortsatt uavklart, selv om Data Domain har offisielt godtatt det høynede budet som Netapp fremmet tirsdag.

Dette budet er verdt anslagsvis 1,9 milliarder dollar, mens det siste budet til EMC skal være verdt 1,8 milliarder dollar. En vesentlig forskjell mellom de to budene er at EMCs bud er i rene penger, mens Netapps bud er sammensatt av både penger og aksjer: Dagens aksjonærer i Data Domain blir medeiere i Netapp dersom det skulle gå gjennom.

Analytikere tror budkrigen vil eskalere ytterligere. Det tror også børsen: Budene fra Netapp og EMC verdsetter Data Domain-aksjen til 30 dollar. Sluttkursen på Nasdaq-børsen fredag var 32,59 dollar. Ifølge analytiker Bill Choi i Jefferies & Co kan Data Domain-aksjen havne på 35 dollar.

Kommersielt har Data Domain langt større betydning for Netapp enn for EMC.

Data Domains årsomsetning, som i inneværende regnskapsår ventes å havne på 367 millioner dollar – konsensus blant analytikere, beregnet av Thomson Reuters – mot 274 millioner dollar i forrige regnskapsår, spiller langt større rolle for Netapp enn for EMC. I 2008 omsatte Netapp for rundt 3,3 milliarder dollar, mot EMC 14,8 milliarder dollar. EMC har langt større likvide ressurser å ta av, og har en samlet markedsverdi på 25,1 milliarder dollar, mot 6,2 milliarder dollar for Netapp.

I et intervju fredag med Wall Street Journal brakte Netapp-sjef Dan Warmenhoven et nytt moment på banen. Han sa at amerikanske myndigheter kan ventes å hindre EMC fra å overta Data Domain, av antitrusthensyn, siden EMC allerede har en så stor del av markedet for bedriftslagring.

Dette avvises av EMC.

Warmenhoven sa at det kunne ta minst to uker før myndighetene kom på banen, og at det ikke kan skje noe av substans i striden før de kommer med klare signaler.

Spesialmagasinet Enterprise Storage Forum har gransket dokumenter tilgjengelig gjennom USAs kredittilsyn SEC, og forteller at en første runde med samtaler mellom Netapp og Data Domain i november i fjor ikke førte fram. Nye samtaler ble innledet i mars i år – da Data Domain-aksjen varierte mellom 10 og 14 dollar – og førte fram til et første bud på 22 til 23 dollar per aksje i slutten av april. Etter en uke gikk Netapp opp til 24 dollar, og så til 25 dollar, budet som Data Domain godtok 20. mai.

Dokumentene avslører at Data Domain hadde kontakt med EMC mens de forhandlet med Netapp, og avtalte 11. mai å treffe EMC-sjef Joe Tucci 27. mai. Dette møtet ble avlyst da Data Domain godtok 25 dollars tilbudet fra Netapp 20. mai. Men Data Domain holdt fast ved at de også etter å ha undertegnet intensjonsavtalen med Netapp, sto fritt til å vurdere og eventuelt godta bedre betingelser fra annet hold. Det virker derfor sannsynlig at Data Domain følte seg rimelig sikker på at EMC ville fremme et høyere bud enn Netapp, hvilket slo til.

Et tredje selskap skal ha vært i kontakt med Data Domain tidlig i april, med tanke på en overtakelse. Disse samtalene førte ikke fram. Analytiker Aaron Rakers i Stifel Nicolaus, som publiserte et notat om Data Domain-saken fredag, spekulerer i at det kan ha dreid seg om enten Fujitsu eller Hitachi.

Andre analytikere peker på at organisasjonen og aksjonærene i Data Domain kan ha motstridende syn på hvem som er best av Netapp og EMC.

Institusjonelle investorer, som eier storparten av aksjene i Data Domain, er vanligvis mest interessert i et kontant oppgjør i overtakelsessaker. De ansatte kan derimot føle at Netapp har mer sammenfallende kultur. Data Domain og Netapp holder begge til å California, mens EMC har base i New England.

OBS
Artikkelen er korrigert for en saksfeil: Det ble skrevet at Netapp ikke tilbyr deduplisering. Det korrekte er at Netapp har levert dedupliseringsløsninger gjennom flere år. Vi beklager.

    Les også:

Til toppen