Spinnville Opera-tall i Kina

Brått fikk de 90 prosent markedsandel. Her er det noe som ikke stemmer.

MYSTISKE TALL: - Dette er noe vi også ser i land som India, der en lokal konkurrent, UC Browser, har en altfor høy andel brukere hvis en ser på Statcounter, forteller Opera Software.
MYSTISKE TALL: - Dette er noe vi også ser i land som India, der en lokal konkurrent, UC Browser, har en altfor høy andel brukere hvis en ser på Statcounter, forteller Opera Software. (Bilde: digi.no)

Brått fikk de 90 prosent markedsandel. Her er det noe som ikke stemmer.

Statcounter har nylig fått det for seg at Opera over natten har gått fra 2 prosent markedsandel innen mobile nettlesere – til 90 prosent i Kina.

Det ville vært sensasjonelt hvis det stemte, men det gjør det altså ikke.

– Generelt er vi som nettleserleverandør nødt til å telle våre egne brukere. Slik kan vi konkludere med at vi ikke har en så høy markedsandel i Kina som Statcounter hevder, sier toppsjef Lars Boilesen i Opera Software.

Det har ikke lyktes digi.no å få en forklaring på de gale tallene. Operas kommunikasjonsavdeling tilføyer: – Dette er noe en også ser i land som India, der en lokal konkurrent, UC Browser, har en altfor høy andel brukere hvis en ser på Statcounter.

Sannheten er at vi har 17 millioner brukere i Kina. Vi er bare halvveis, sier Operas Lars Boilesen.
Sannheten er at vi har 17 millioner brukere i Kina. Vi er bare halvveis, sier Operas Lars Boilesen.

Den norske nettleseren har riktignok gjort det godt i vekstmarkeder, særlig med satsingen på mobil nettleser de siste 4-5 årene.

– Frem til 2009 hadde vi bare lyktes i russisktalende land. De to påfølgende årene gikk vi fra å ha én million mobilbrukere i ett land, til å ha en million brukere i over 23 land, forteller Boilesen.

Men den eventyrlige veksten som fulgte hadde et stort unntak: Kina. Der sto Opera på stedet hvil.

For å bøte på dette inngikk Opera i 2011 et partnerskap med kinesiske Telling Telecom, den største distributøren av mobiltelefoner i Kina med over 40.000 utsalgssteder. I august samme år gikk de sammen om å opprette selskapet nHorizon Innovation. Opera eier snaut 30 prosent av dette selskapet, hvis hensikt er å markedsføre Opera Mini i en utgave døpt Oupeng, som er tilrettelagt for kinesiske forhold.

– Jeg er kjempefornøyd med at vi har en tilstedeværelse i Kina. Og at vi ikke har gjort dette alene, fordi det ville kostet enormt mye, sier Opera-sjefen.

Fra null til 17 millioner

Han betegner konkurransen i verdens mest folkerike land som knallhard. De møter blant annet tøff kamp fra lokale aktører som Baidu og Tencent. Oupeng har likevel klart å gå fra null brukere til nå 17 millioner aktive brukere i måneden.

– Det er bra vekst. Men for at dette skal blir en suksess trenger vi 30-40 millioner brukere. Vi er bare halvveis, sier Boilesen, som jevnlig er på forretningsreise til Kina. Opera Software har for øvrig lokaler i samme kontorbygg som Oupeng i Beijing.

Samarbeidet med Telling Telecom har gjort det mulig for den norske nettleserbedriften å skaffe seg et fotfeste i Kina uten å ha investert altfor mye, mener han.

– Det kan fort bli spennende hvis vi kommer opp i 30-40 millioner brukere. Men her vi får vi ingenting gratis. Det er hardt arbeid, sier Lars Boilesen.

«Det ville Østen»

Dette er også forklaringen på at Opera Software så langt har sagt minimalt om sitt forsøk på å erobre Kina, et gigantisk og sterkt voksende marked vestlige IT-selskaper drømmer om å lykkes i.

Siden 2011 har Opera investert til sammen 12,9 millioner dollar i Beijing-selskapet nHorixon Innovation, som altså er deres spydspiss inn i Kina. Det ifølge tall fra siste kvartalsregnskap.

Opera Software brydde seg heller ikke med å melde at samarbeidspartner Telling Telecom i oktober vant en avtale om å distribuere Operas nettleser preinstallert på 13 millioner mobiltelefoner for China Mobile.

China Mobile er verdens desidert største mobiloperatør med hele 755 millioner kunder.

– Vi kunne godt ha nevnt China Mobile, men fakta er at alle jobber med alle. Dette er Det ville Østen, svarer Lars Boilesen når digi.no spør om hvorfor de ikke nevner denne avtalen.

– China Mobile er en av flere partnere, men våre konkurrenter vil hevde det samme. I Opera tar vi konkurranse på en sporty måte og vi har ingen grunn til at hevde at vi får mer distribusjon fra China Mobile enn eksempelvis UCWeb, KK med flere.

Opera-sjefen understreker at de er fornøyd med partner Tellings innsats, men at de ønsker å konsentrere seg om å jobbe hardt og gjøre tingene riktig.

– Det eneste som teller er antallet brukere i slutten av hver måned. Ikke hvor gode vi er med å «hevde» verdensherredømme.

Den norske nettleserbedriften oppgir å ha til sammen 262 millioner brukere ved opptelling etter tredjekvartal. Det uttalte målet er å doble dette til en halv milliard aktive brukere i måneden innen 2015.

    Les også:

Til toppen