Spray kjøper Nettavisen for 180 millioner

Det svenske internettselskapet Spray har kjøpt Nettavisen for 180 millioner kroner - til tross for at Nettavisen tapte 11 millioner kroner i 1998. Sammen skal de to selskapene spre Nettavisen utover Europa.

Det svenske internettselskapet Spray har kjøpt Nettavisen for 180 millioner kroner - til tross for at Nettavisen tapte 11 millioner kroner i 1998. Sammen skal de to selskapene spre Nettavisen utover Europa.

Nyheten om Nettavisen-oppkjøpet slår ned som en bombe i den norske Internett-bransjen - oppkjøpet setter en rekord for oppgjør som minner om amerikanske oppkjøp. Foreløpig er det bare styret som har sagt ja takk til Spray-tilbudet, men de representerer 72 prosent av aksjene.

Tilbudet som kan sikre eierne 180 millioner kroner kommer bare litt under tre år etter at Nettavisen startet opp. Som mange andre Internett-selskaper tjener heller ikke Nettavisen penger - selskapet tapte 11 millioner kroner i fjor.

Det er oppsiktsvekkende at Nettavisen-eierne får et kontant oppgjør - vanligvis gjennomføres større oppkjøp i Internett-bransjen stort sett med aksjer.

– Selv om vi ikke kommer til å eie aksjer, er det lange bindingsavtaler på Odd Harald Hauge (ansvarlig redaktør) og meg selv, forteller Knut Ivar Skeid, administrerende direktør i Nettavisen til digi.no. Skeid vil ikke fortelle hvor lenge han og Hauge må sitte.

Skeid forteller at siste solgte Nettavisen-aksje gikk til 350 kroner. Nå legger Spray på en 100-lapp.

– Spray kom til oss og måtte tilby såpass før vi sa ja. Vi synes Spray er en langt mer spennende eier enn noen av de andre vi kunne sagt ja til, sier Skeid.

Hvorfor oppkjøpet skjer i kontanter i stedet for aksjer, vil ikke Skeid kommentere.

Spray AB fusjonerte med det amerikanske Internett-byrået Razorfish i fjor, men opererer også som et innholdsselskap og Internett-operatør i Sverige. Spray Norge har nylig etablert en portal og internett-tjenester i Norge. Nettavisen skal blir deres portal - både her i Norge og i andre europeiske land.

– Spray er på vei inn i Tyskland, Italia og Frankrike. Planen er å lage en portal med rikt innhold, sier Skeid til digi.no

– Tilbudet om kjøpet av aksjene i Nettavisen er en del av en strategi for å skape et ledende europeisk internettselskap, sier leder for den internasjonale satsingen i Spray AB, Patrik Axelsson. Spray påpeker at de mener at Nettavisen lager nyheter på en billig og effektiv måte.

Tilbudet til Nettavisen-aksjonærene kommer bare dager etter at Razorfish gjorde et annet stort oppkjøp – for å skaffe seg amerikanske i-Cube betalte selskapet 677 millioner dollar.

Oppkjøpet av Nettavisen kommer litt under tre år etter oppstarten.

– Nettavisen har hele tiden hatt som strategi å ekspandere internasjonalt. Men vi har skjønt at dette er et løft som ville bli svært tungt å ta alene. Den kapitaltilgangen vi har hatt ville blitt strukket svært langt dersom vi skulle ha gjort dette på egen hånd.

Nettavisen og Spray opplyser at due dilligence-prosessen allerede er gjennomført. Fusjonen kan derfor gå raskt dersom resten av aksjonærene sier ja. Tilbudet om 450 kroner pr. aksj står ved lag til 30. august.

Les også saken "Nettavisen-gründere vil håve inn" (pekeren finner du nedenfor).

Til toppen