Stadig færre velger AMD-grafikk

Redusert behov for separate løsninger.

Stadig færre velger AMD-grafikk
AMDs Radeon-produkter taper markedsandeler i et pc-grafikkmarked som faller raskt. Bilde: AMD

Mens AMD i lang tid har slitt med å være relevant i markedet for pc-prosessorer, har selskapets grafikkprosessorvirksomhet (GPU-er) til tider vært et lyspunkt. Men nå er det tydelig at selskapet har fått økte utfordringer i GPU-markedet for pc-er.

Bakgrunn: AMD brent av svakere pc-salg 

Redusert behov

I utgangspunktet domineres dette markedet av Intel, som – i likhet med AMD – leverer mange prosessorbrikker med innebygd GPU. Etter hvert som disse integrerte GPU-ene har blitt kraftigere, har de blitt tilstrekkelig for de aller fleste bruksområder.

AMDs GPU-virksomhet, som stammer fra oppkjøpet av ATI i 2006, har sammen med Nvidia i årevis levert frittstående GPU-er til både bærbare og stasjonære pc-er. Men behovet for disse er altså synkende og har vært det lenge.

Les også: Overtar arven etter OpenGL 

Stort fall

Analyseselskapet Mercury Research kom nylig med en rapport om det pc-orienterte GPU-markedet i andre kvartal av 2015. Der fortelles det leveransene av pc-grafikk har falt med 21 prosent det siste året. Dette har selvfølgelig sammenheng med at pc-markedet også har blitt redusert.

Men ifølge Mercury Research er det først og fremst etterspørselen etter billige GPU-er som har falt. I spill-pc-markedet er det derimot sterk og vedvarende vekst, noe som har ført til at gjennomsnittsprisen på GPU-er er den høyeste på ti år.

Nvidias frittstående grafikkbrikker for stasjonære pc-er er dog den eneste kategorien hvor leveransene har vokst det siste året. Størst fall har det vært i leveransene til bærbare pc-er.

GPU-markedet i 2Q15
GPU-markedet i 2Q15 Bilde: Mercury Research

Intel opp og AMD ned

Totalt sett betyr dette at Intel det siste året har økt selskapets markedsandel fra 65,8 til 70,1 prosent det siste året, uten å øke leveransene. Nvidia greier med 15,7 prosent nesten å opprettholde markedsandelen fra i fjor. AMD har derimot, med 14,0 prosents markedsandel, tapt 4 prosentpoeng til Intel.

Enda verre ser det ut for AMD i markedet for frittstående GPU-er til stasjonære pc-er. Her har AMD mistet 12,6 prosentpoeng av selskapets markedsandel til Nvidia og må nå nøye seg med 23,6 prosent, mens rivalen har 76,4 prosent.

I markedet for frittstående GPU-er for bærbare pc-er, som har falt mye det siste året, har AMD faktisk økt markedsandelen på bekostning av Nvidia, som for et år siden var dobbelt så store i denne kategorien som AMD. Økningen til AMD er dog bare på 1,4 prosentpoeng, noe som gir en markedsandel på 34,6 prosent, mens Nvidia står for resten.

Leste du denne? Gjemmer skadevaren i skjermkortet