ANALYSER

Stadig flere utvikler for noe annet enn Windows

De aller fleste utviklere fokuserer fortsatt på Windows-løsninger, men andelen er klart synkende.

4. juli 2007 - 07:37

Analyseselskapet Evans Data kunngjorde i går en undersøkelse blant 400 utviklere i Nord-Amerika. Utviklerne svarer på en lang rekke spørsmål knyttet til arbeidet de gjør.

Ifølge analyseselskapet var den mest oppsiktsvekkende observasjonen den at antallet utviklere som utvikler programvare for Windows er i sterk nedgang.

Andelen Windows-utviklere har sunket fra 74 prosent i fjor til 64,8 prosent i år. Det betyr likevel ikke at andelen som benytter Windows som utviklingsplattform er blitt redusert.

– Hvis vi ser tilbake på de ti årene vi har registrert disse tallene, ser vi at det klare skiftet vekk fra Windows startet for omtrent to år siden, og dataene viser at denne trenden nå akselererer. Linux får mer oppmerksomhet, men vi ser tilsvarende vekst for nisje-operativsystemer for ikke-tradisjonelle klientenheter. Landskapet forandrer seg, sier John Andrews, toppsjef for Evans Data, i en pressemelding.

Evans Data tror ikke frafallet av utviklere som utvikler for Windows vil være like stort i året som kommer, men at andelen likevel vil reduseres med to prosentpoeng.

Andelen som utvikler for Linux er fortsatt langt mindre enn andel som utvikler for Windows. Men Linux-utviklerne blir likevel stadig flere. Andelen vokste fra 8,8 prosent i fjor til 11,8 prosent i år.

I pressemeldingen nevner Evans Data også at JavaScript er det klart mest benyttede skriptspråket, med mer enn tre ganger så mange utviklere som PHP, Ruby eller Python. Samtidig er det ventet at veksten i antallet utviklere som benytter Ruby vil være på 50 prosent det neste året.

Det nevnes også at en tredjedel av de nordamerikanske utviklerne jobber med virtualisering, men 42,5 prosent regner med å ta i bruk denne teknologien i løpet av det kommende året.

Evans Data har også gjort en tilsvarende undersøkelse for Europa, men selskapet har ikke frigitt tall fra denne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.