Stadig mer kryptovaluta rapporteres i skattemeldingen

I skattemeldingen for 2021 rapporterte nordmenn 9,8 milliarder kroner i inntekt og 23 milliarder kroner i formue fra investeringer i kryptovaluta.

Har du tapt penger på kryptovaluta, kan du ha rett på fradrag på skatten.
Har du tapt penger på kryptovaluta, kan du ha rett på fradrag på skatten. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum/NTB
15. apr. 2023 - 08:15

Skatteetaten erfarer både at langt flere personer oppgir at de eier kryptovaluta enn tidligere år, og at innmeldt inntekt, formue og fradrag øker kraftig. Det ventes at det samme er tilfellet i årets skattemelding.

I 2021 rapporterte 42.781 personer at de eide kryptovaluta i 2021 – mot 15.251 i 2020.

Rapportert inntekt var på 9,8 milliarder kroner. Dette er en økning på 8,8 milliarder kroner fra året før, mens rapportert formue var på 23 milliarder kroner – opp fra 8 milliarder kroner i 2020.

– Vi er godt fornøyde med denne økningen, og forventer også i år at kryptovaluta for milliarder av kroner fylles ut i skattemeldingen, sier fagansvarlig for Skatteetatens kryptosatsing, Marius Johansen, i en pressemelding.

Rekordboten til Meta, som eier Facebook og Instagram, bidro til nytt toppår for GDPR-bøter i fjor.
Les også

20 milliarder kroner i bøter for brudd på personvernregler i fjor

Samtidig tror han mørketallene er store

– Skatteetaten har identifisert rundt 180.000 personer i Norge som eide kryptovaluta i 2021, men anslår at det reelle tallet er langt høyere. I kontrollsakene i 2022 sendte vi ut varsel eller vedtak om endring for til sammen cirka 130 millioner kroner i inntekt og 500 millioner kroner i formue, sier Johansen.

Stadig flere krever også fradrag for tap på kryptovaluta. Har du blitt svindlet, har du nemlig rett på fradrag under visse forutsetninger.

– Du må ha gjort en reell investering i kryptovaluta, og kunne dokumentere og sannsynliggjøre at denne er endelig tapt, understreker Johansen.

Det er helt feil å si at etaten bryter loven med viten og vilje, har Nav-direktør Hans Christian Holte tidligere sagt til Digi.
Les også

Nav klager på rekordbot fra Datatilsynet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.