Startmenyen kommer tilbake til Windows

Microsoft gjør dessuten Windows gratis for de fleste «små» enheter.

Startmenyen kommer tilbake til Windows
Microsoft skal gjeninnføre startmenyen i en framtidig oppdatering til Windows 8.1. Bilde: Microsoft

Microsoft hadde mange kunngjøringer å komme med under åpningstalen for selskapet utviklerkonferanse, Build 2014, som denne uken arrangeres i San Francisco. De fleste av nyheten var knyttet til Windows 8.1 Update og Windows Phone 8.1.

Windows 8.1 Update skal gjøres tilgjengelig for nedlasting den 8. april til Windows 8.1 og RT 8.1 via Windows Update. MSDN-abonnenter skal kunne laste den ned allerede nå.

I oppdateringen har Microsoft igjen rettet fokuset mot redskapene de fleste av brukerne faktisk benytter – tastatur og mus. Det loves at startskjermen skal være enklere og mer gjenkjennelig for desktop-brukerne, blant annet med en ny mulighet til å høyreklikke på flisene for å få opp en kontekstmeny. Blant valgene i denne menyen er muligheten til å feste Modern UI-appene på oppgavelinjen i desktop-grensesnittet. Appene vil da være utstyrt med en topplinje med knapper for minimering og lukking. Når appene brukes, vil oppgavelinjen være synlig.

Les mer om Windows 8.1 Update her.

Startmeny

Inntil videre vil startknappen, som ble gjeninnført med Windows 8.1, fortsatt lede brukerne til startskjermen. Men Microsofts operativsystemsjef, Terry Myerson, fortalte at en ny versjon av den tradisjonelle startmenyen vil gjøres tilgjengelig gjennom ytterligere en oppdatering til Windows 8.1. Han sa dog ingenting om når denne skal komme.

Med den samme oppdateringen skal det gjøres mulig å kjøre en ny type Modern UI-applikasjoner i vinduer i desktop-miljøet.

Denne typen applikasjoner kalles for Universal Windows Applications. Dette er applikasjoner som skal kunne utvikles til alle de viktigste plattformene til Microsoft på en gang. I første omgang vil dette være mobil, nettbrett og pc, men disse applikasjonene skal på sikt også kunne kjøres på Xbox One. Appene er basert på samme Windows Runtime og vil ha mye felles kode, men man kan skreddersy designen for hver enkelt enhet. Også eksisterende apper kan gjøres om til Universal Windows Applications i Visual Studio 2013 update 2, som nå er tilgjengelig som en lanseringskandidat.

Valg av Universal Apps i Visual Studio.
Valg av Universal Apps i Visual Studio. Bilde: Microsoft-video

Microsoft innfører også en delt app-identitet som gjør at når man kjøper en app til for eksempel Windows Phone, som vil man også kunne bruke pc-utgaven av den samme appen i Windows 8.1, uten å måtte kjøpe den en gang til.

Windows Phone 8.1

Joe Belfiore, som før jul i fjor fikk utvidet sitt ansvarsområde, presenterte en del av nyhetene i Windows Phone 8.1. Det er liten tvil om at den nye, personlige, digitale assistenten Cortana var hovednyheten. Cortana skal være nettopp det, en assistent som hjelper brukeren med ulike gjøremål i hverdagen.

Cortana, som er oppkalt etter en rollefigur i spillet Halo, er drevet av søkemotoren Bing. Men assistenten skal i tillegg gjøre seg kjent med brukerens interesser, vaner og personene brukeren bryr seg om, for så å være til hjelp underveis.

Slik ser brukergrensesnittet til Cortana ut.
Slik ser brukergrensesnittet til Cortana ut. Bilde: Microsoft

Ifølge Belfiore har Microsoft latt seg inspirere av hva virkelige, personlige assistenter har fortalt om sin hverdag.

Assistenten erstatter søkefunksjonen i Windows Phone, omtrent som Google Now har gjort i Android. Den skal kunne komme med forslag om hva brukeren kan komme til å ønske å spørre om, lese e-posten til brukeren lokalt på telefonen og bruke dette til å fylle ut en «notatblokk» hvor programvaren holder styr på brukerens interesser, avtaler, viktige steder, kontakter og mye annet. Brukeren skal selv kunne redigere denne informasjonen.

Cortana kan også integreres med tredjepartsapper, slik at det for eksempel er mulig å be henne legge en film i køen til Hulu-appen.

Cortana skal kunne brukes ved å snakke til henne som i en naturlig samtale, men også ved å bruke tastaturet.

Dessverre så vil ikke Cortana blir til særlig glede for norske brukere med det første. Fortsatt regnes den som en beta, og demonstrasjonene på scenen i dag viste at selv innøvde spørringer ikke alltid blir oppfattet riktig. Men når Windows Phone 8.1 blir gitt ut, vil Cortana kun være tilgjengelig i USA. I løpet av høsten skal Storbritannia og Kina stå for tur, mens andre land ikke får Cortana før i 2015.

Andre nyheter i Windows Phone 8.1 er Action Center som er tilgjengelig ved å dra ned fra toppen av skjermen og som gir rask tilgang til mye brukte innstillinger og varsler fra applikasjoner. Mon tro hvor vi har sett noe lignende før?

Joe Belfiore viste fram Action Center-komponenten i Windows Phone 8.1.
Joe Belfiore viste fram Action Center-komponenten i Windows Phone 8.1. Bilde: Microsoft-video

Låseskjermen støtter nå mer interaktivt innhold fra apper, mens startskjermen nå kan utstyres med et bakgrunnsbilde som er synlig gjennom flisene.

I bedriftsmiljøer kan en brukers som allerede har en Windows Phone 8.1-telefon innrulleres i MDM-baserte roller, hvor telefonen kan utstyres med bedriftens app-portefølje, VPN-oppsett, S/MIME-basert e-post og sperring av apper som bedriften mener er uønsket. Dersom vedkommende forlater bedriften, kan telefonen settes tilbake til den tilstanden den var før innrulleringen.

Wi-Fi Sense-funksjonen skal nå være knyttet til en sentral tjeneste over pålitelige og gratis WLAN-soner. Den kan, dersom brukeren ønsker det, koble mobilen automatisk til slike tjenester, inkludert å fylle ut webskjemaer for å få tilgang.

Windows Phone 8.1 inkluderer også Internet Explorer 11, med støtte for 3D-grafikk gjennom WebGL og video integrert i websider, uten å måtte åpne en separat avspiller.

Det loves også en mer moden kalender og tastaturfunksjonalitet som minner mye Flow-funksjonen i blant annet SwiftKey-appen til Android.

Windows Phone 8.1 vil bli tilgjengelig i helt nye enheter fra og med månedskiftet april/mai. Brukere av eksisterende enheter må vente noen måneder, avhengig av mobilleverandøren.

Les mer om Windows Phone 8.1 her.

Under hovedtalen ble det også kunngjort at grafikken og fotorealismen som i dag tilbys av i Xbox One, også skal gjøres tilgjengelig for andre plattformer gjennom DirectX 12. Dessuten ble det fortalt at Kinect for Windows v2 skal komme til sommeren med blant annet bedre kamera og utvidede muligheter i SDK-et.

Gratis

Myerson nevnte også Internet of Things og utviklingskortet Intel Galileo, som gjør det mulig å lage Windows-maskiner med helt nye formfaktorer og funksjonaliteter. På scenen ble det som trolig er verdens første og største Windows-basert piano vist fram.

Joe Belfiore fikk æren av å demonstrere Windows-pianoet.
Joe Belfiore fikk æren av å demonstrere Windows-pianoet. Bilde: Microsoft-video

I den forbindelse kunngjorde Myerson at Windows vil være gratis å bruke i denne typen enheter, men også i alle andre enheter som har en skjerm som er mindre enn 9 tommer.

Dessuten ble det kunngjort at Windows Library for JavaScript (WinJS) nå er utgitt med Apache-lisens og skal gjøres kryssplattform.

Windows Library for JavaScript.
Windows Library for JavaScript. Bilde: Microsoft

    Les også: