Staten bygger datasenter

Vil kapre offentlige kunder med IT-gigant i ryggen.

Det statlige eiendomsselskapet Entra Eiendom, som holder hus i toppen av Posthuset (bildet) i Oslo Sentrum, skal satse på datasenter.
Det statlige eiendomsselskapet Entra Eiendom, som holder hus i toppen av Posthuset (bildet) i Oslo Sentrum, skal satse på datasenter. (Bilde: Entra Eiendom)

Vil kapre offentlige kunder med IT-gigant i ryggen.

Onsdag vil Entra Eiendom lansere sine planer for det de omtaler som verdens mest sikre, energi- og kostnadseffektive datasentre. Etter det digi.no erfarer skal Entra Eiendom bygge et gigantisk datasenter i det sentrale østlandsområdet. Selve anlegget vil få en flate på rundt 30.000 kvadratmeter.

Hewlett-Packard har blitt valgt som partneren til Entra i prosjektet som går under navn Greenfield Datacenter. Dette er også navnet på selskapet Entra i fjor høst registrerte i Brønnøysundsregistrene.

Entra Eiendom er et statlig eiendomsselskap, som forvalter en rekke av byggene staten eier. Selskapet har imidlertid også en kommersiell rolle, og driver med utleie og eiendomsutvikling over hele landet. Selskapet er også aktuelt for en delprivatisering og børsnotering.

Etter det digi.no erfarer skal Entra Eiendom stå for all drift av datasenteret, og de skal også eie selskapet bak 100 prosent. Prosjektet er i en svært tidlig fase, men allerede i sommer ønsket Entra Eiendom å presentere sitt grønne datasenter for statsråd Rigmor Aasrud.

I et sladdet dokument digi.no har fått tilgang til fremkommer det tydelig at Entra vil komme seg inn på det offentlige markedet for datalagring.

– Behovet for datalagring øker enormt, og behovet for gode sikkerhetsløsninger er stort. Det finnes ca. 700 mindre, eldre og energikrevende og til dels ineffektive serverparker i Norge i dag. FAD (Fornyingsdepartementet, red. anm) har tidligere slått fast nødvendigheten av å utvikle felles løsninger for statlig sektor, og redusere/konsolidere antallet serverparker til et nødvendig minimum. Det ligger et betydelig effektiviserings- og besparingspotensial for staten i en slik konsolidering, skriver Entra i en e-post til departementet. Resten av innholdet i e-posten er sladdet.

Last ned brevet i sin helhet her (pdf)

En rekke private aktører, som blant annet Lefdal Gruve, har skissert planer for datasenterplaner. Nå får disse en svært viktig konkurrent i statlige Entra Eiendom.

Digi.no er kjent med at Entra Eiendom har vært i kontakt med en rekke selskaper og offentlige etater for å selge inn prosjektet, men at de så langt ikke har fått noen helt bekreftede kontrakter. Til det har planene rett og slett ikke kommet langt nok.

Det har ikke lyktes digi.no å få kontakt med Eivind Roald, som er avtroppende norgessjef for HP, Eivind Roald. Entra Eiendom vil ikke kommentere saken før morgendagens pressekonferanse.

    Les også:

Til toppen