RESULTATERFINANS

Staten klar med plan for enorm markedsplass

Statskjøp har, etter å ha snakket med fire av Norges største selskaper, lagt frem sin nye plan for sin store Internett-markedsplass.

18. mai 2001 - 15:55
StatskjøpErgo Group
Telenor Bedrift AS

IBM


For nå skal privat sektor også få lov til å være med. Statskjøp har gjennomført en diskusjonsrunde med fire av de største selskapene i Norge: Statoil, Hydro, Norske Skog og Orkla. Det så lenge ut som de store selskapene skulle få lov til å eie det som ville bli et svært dominerende Internett-selskap i Norge. Men nå viser det seg at de bare har bidratt med ønsker og råd. Dette øker sjansen for at de selv tar markedplassen i bruk.

- Markedsplassen skal eie den eller de IT-leverandørene som vinner konkurransen om å etablere markedsplassen, forteller Atle Reinseth til digitoday.no.

Åpning for den store markedsplassen er nå satt til første kvartal til neste år. Men før det blir det en heftig kamp om kontraktene. For alle de store konsuletenselskapene har understreket overfor digitoday.no at den nye markedsplassen vil bli svært mektig. Størrelsen på de offentlige innkjøpene vil gjøre at markedsplassen og eierne vil skape standarder for e-handel i det lille norske markedet.

IT-bransjen skal kjempe om to kontrakter. Den ene er selve basissystemet for markedsplassen med tilhørende sikkerhetssystemer, mens den andre går på utvikling av brukersystemeene på toppen. Disse systemene skal la bedrifter og etater legge inn bestilling, kvalifisere leverandører og koble markedsplassen til sine egen økonomisystemer.

Denne todelingen er den største forskjellen fra konkurransen i forrige runde, forteller Reinseth.

Men spørsmålet er om det er så mange IT-leverandører som vil ta jobben med å være med på konkurransen når IBM og Telenor/Ergo Group kom så langt i forrige runde. I november i fjor sa mange av de store som hadde blitt sortert ut i den første konkurransen nei da digitoday.no tok en ringerunde. Les: Ikke mange vil lage statens Internett-markedsplass

- Jeg tror alliansen mellom de tre statseide selskapene Telenor, DnB og Posten SDS skremmer vekk mange. Sett sammen er risiko og søkeprisen for høy. Tar du med tiden det tar å skrive et tilbud og forhandle frem en ferdig kontrakt, koster det tre-fire millioner kroner å søke, mener <FONT FACE="Arial,Sans-Serif" SIZE=2>Per Inge Krossen, administrerende direktør i WM-data , til digitoday.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra