JUSS OG SAMFUNN

Stenger Google News i Spania

«Tvinges» av ny lov.

Ikke overraskende er det mange spanske aviser som i dag skriver om at Google News skal legges ned i Spania.
Ikke overraskende er det mange spanske aviser som i dag skriver om at Google News skal legges ned i Spania. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. des. 2014 - 10:30

Google kommer til å stenge den spanske utgaven av Google News, samt fjerne alt innhold fra spanske nettaviser i de øvrige utgavene av tjenesten, den 16. desember. Dette skriver Richard Gingras, sjef for Google News, i et blogginnlegg. Bakgrunnen for stengingen er en ny lov som innføres i Spania fra nyttår.

Ifølge Gingras krever loven av spanske publikasjoner tar betalt dersom nyhetsaggregatorer som Google News viser selv små utdrag av artikler fra disse publikasjonene, uavhengig av om publikasjonene ønsker å få betalt eller ikke. Digg er en annen tjeneste som kan være berørt av den nye lovgivningen.

Det har så langt ikke blitt klarlagt hvor mye som skal kreves eller hvordan det hele skal administreres.

Google News ble skap som følge av at Google-utvikleren Krishna Bharat funder terrorangrepet den 11. september 2001 ikke fant noe informasjon om hendelsen da han søkte etter «World Trade Center». I dag finnes det mer enn 70 ulike utgaver av Google News.

Det Gingras gir som hovedbegrunnelse for at tjenesten legges ned i Spania, er at Google News ikke har noen direkte inntekter. Tjenesten er ikke annonsefinansiert, men fungerer som en av mange inngangsporter til Googles mer lukrative tjenester.

Hat og kjærlighet

Mange av de store publikasjonene i Europa, blant annet i Tyskland og Frankrike, har et hat-kjærlighetsforhold til Google News. De misliker at Google ikke betaler for å bruke utdrag av innholdet deres, men de setter stor pris på den ekstra trafikken de får tilbake.

Les også: Tyske aviser blir værende hos Google

I august i fjor fjernet Google alle de tyske avisene fra Google News. Aviser som ønsket å komme inn igjen, måtte selv melde seg på. De aller fleste gjorde dette. I november i år hindret det tyske mediekonsernet Google i å bruke nyhetsutdrag fra konsernets aviser under et eksperiment som varte i to uker. Trafikken stupte, og konsernet konkluderte med at de ville ha skutt seg selv ut av markedet om blokkeringen hadde fortsatt.

Det betyr ikke at alle avishusene har gitt opp å få betalt fra Google, noe også med hjelp av lovgivning, men det er ingenting som tyder på at Google kommer til å gi etter. I likhet med avishusene er det bare trafikk selskapet taper dersom Google News-tjenesten blir litt redusert. Men dette rammer også avisene selv, og tapet av trafikk svir kanskje mer for avisene enn for Google.

Rammer de små mest
Spanske Cuartopoder.es skriver at det har blitt anslått at nyhetsaggregatorer som Google News står for mellom 10 og 30 prosent av trafikken mediene.

Ifølge Cuartopoder.es vil inntektene som den nye loven skal gi, fordeles mellom de store mediene. Men det er de mindre publikasjonene i Spania, som har lite direktetrafikk og derfor er avhengig av distribusjon hos andre aktører, som nå ventes bli mest rammet av nedgangen i sidevisninger, som følge av at Google News legges ned i Spania.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.