DRIFT- OG VEDLIKEHOLDSTEKNIKK

Stengte nettbanken denne helgen. Årsaken var «teknisk vedlikehold»

– Det er en kjedelig jobb, sier IT-sjefen.

I underkant av 100.000 kunder må klare seg uten nettbank i helgen. Det skyldes en dataoverføring knyttet til en forestående bankfusjon.
I underkant av 100.000 kunder må klare seg uten nettbank i helgen. Det skyldes en dataoverføring knyttet til en forestående bankfusjon. Bilde: Marius Jørgenrud
23. sep. 2016 - 14:39 | Endret 23. sep. 2016 - 14:22

Sparebank1 i Oslo og Akershus har denne uken varslet kundene sine om at nettbanken vil være stengt i helgen på grunn av «teknisk vedlikehold».

I perioden fra lørdag morgen klokken 06.00 til søndag klokken 18.00 vil verken nettbank, mobilbank eller telefonbank være tilgjengelig.

IT-giganten Evry leverer kjernesystemet til banken, og hos dem kommer teknikere til å være på vakt for at arbeidet går akkurat som planlagt.

Operasjonen er en forberedelse til fusjonen mellom Sparebank1 i Oslo og Akershus og Sparebanken Hedmark. Før dette kan skje må kundedataene overføres.

– Veldig forenklet er det fem databaser som skal flyttes. Jeg vet ikke hvor mange terabyte med data som er involvert, men dette er hele porteføljen, sier Tor Christian Ulvang til digi.no. Han er IT-sjef i Sparebank1 Oslo Akershus.

Alt av kundedata, kontodata, informasjon om innskudd, utlån og i praksis hele kjernebanksystemet skal flyttes fra et såkalt dataspor til et annet. Dette med transaksjoner som kjører på Evrys stormaskin.

Det er snakk om en betydelig flyttejobb, der data tilhørende i underkant av 100.000 kunder skal overføres fra én gruppe til en annen.

36 timers planlagt nedetid

Under de 36 timene med planlagt nedetid blir det ikke mulig å betale regninger, sjekke saldo eller overføre penger.

Selvbetjente tjenester som lånesøknad, registrering av kundeforhold eller BSU-sparing er også stengt, heter det.

Kundene vil likevel kunne handle med kort i butikk og på nett. Betalinger som allerede er registrert med forfallsdato i helgen, skal også fungere som normalt.

– En kjedelig jobb

Det er en historisk struktur som ligger bak inndelingen av ulike banker og hvordan disse er strukturert i systemene til IT-leverandøren.

Helgens planlagte nedetid er første store milepæl i et ganske langt løp, som kommer til å gå fram mot høsten 2017 grunnet banksammenslåingen, forklarer IT-sjefen.

– Vi forventer ingen problemer. Det er ganske kjedelige tekniske operasjoner. Vi har også masse erfaringsgrunnlag på dette, både i Sparebankalliansen og hos Evry, sier Ulvang.

Evry i beredskap

Ifølge Ulvang blir det ikke mange ansatte i banken som må være på vakt i helgen. De få involverte derfra skal bare teste at alt går greit.

Evry skal derimot ha det IT-sjefen kaller en «stor mengde» teknikere i beredskap.

Bankens IT-sjef understreker imidlertid at dataoverføringen ikke regnes som noen høyrisikooperasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Historisk har dette vært gjort før mange ganger. Alltid problemfritt, sier Ulvang.

Selv om 36 timer høres lenge ut for en slik dataoverføring, så inkluderer det at det er tatt høyde for å håndtere eventuelle avvik underveis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.