E-HANDEL

Sterk vekst i netthandel med kort

Nordmenn handlet langt mer på nett med internasjonale betalingskort i første kvartal i år enn i tilsvarende periode året før.

Nordmenn handlet langt mer på nett med internasjonale betalingskort i 1. kvartal i år enn i tilsvarende periode året før.
Nordmenn handlet langt mer på nett med internasjonale betalingskort i 1. kvartal i år enn i tilsvarende periode året før. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
25. juni 2020 - 14:36

I forbindelse med koronautbruddet har Statistisk sentralbyrå (SSB) sett nærmere på hvordan internasjonale betalingskort, som Visa, Eurocard, MasterCard og American Express, har blitt brukt den siste tiden.

Tilnærmet all netthandel skjer med slike kort. Statistikken viser en betydelig økning i årets første kvartal.

I denne perioden ble det utført 103 millioner betalingstransaksjoner over internett, medregnet Vipps-betalinger, for 44 milliarder kroner med internasjonale betalingskort som er utstedt i Norge.

Dette er 19 prosent flere slike betalingstransaksjoner og en verdiøkning på 17 prosent i forhold til samme periode i fjor. Samtidig gikk annen kortbruk ned med 7 prosent.

Tar vi med all bruk av internasjonale betalingskort utstedt i Norge ble det registrert 205 millioner transaksjoner. Det tilsvarte en verdi på 88 milliarder kroner i samme kvartal.

I løpet av årets første kvartal ble det kjøpt varer og tjenester, med norske kort på nettet, for henholdsvis 14,2 milliarder kroner og 25,7 milliarder kroner. Resten av beløpet gjaldt overføringer.

Blant tjenestene dominerte reisevirksomhet, med i alt 11,3 milliarder kroner. Det ble 4,7 milliarder kroner på kultur, underholdning og fritid. Denne posten omfatter også «lotteri og totalisatorspill», som utgjorde 2,8 milliarder kroner.

Av varer ble det brukt mest penger på digitalt utstyr, i alt 3,3 milliarder kroner. Hobby og dagligvarer utgjorde henholdsvis 1,9 milliarder og 1,8 milliarder kroner.

Helse- og apotekvarer utgjorde vel 1 prosent, det vil si 192 millioner kroner.

Samsung har et kraftig bedret resultat. Her er folk utenfor en Samsung-butikk i bydelen Gangnam i Seoul i dag.
Les også

Tidoblet resultatet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.