Steve Jobs fikk opsjoner uten godkjenning

Lekkasjer rundt opsjonsrotet i Apple trekker toppsjef Steve Jobs sterkere inn i saken.

Steve Jobs fikk opsjoner uten godkjenning

Lekkasjer rundt opsjonsrotet i Apple trekker toppsjef Steve Jobs sterkere inn i saken.

Det har blitt avdekket at en lang rekke amerikanske selskaper har trikset med tildelingen av opsjoner til sine leder og gitt dem økte gevinster på aksjonærenes regning.

Opsjoner er en mulighet til å kjøpe aksjer i fremtiden til en tidligere, og forhåpentligvis lavere kurs, noe som er ment til å spore til innsats.

Det ble tidlig avslørt at Apple var et av selskapene, men etterforskningen har tatt tid. Tidligere i uken ble det klart at en eller flere personer i Apple har forfalsket enkelte papir for å dekke over tildelingen.

Dette øker sjansene for at det amerikanske kreditt-tilsynet SEC anlegger sak mot Apple. Endelig beskjed kommer over nyttår, for da skal Apple innlevere en fullstendig rapport.

Noe informasjon har allerede trolig lekket ut. I følge Financial Times skal Apples allmektige toppsjef og store eier Steve Jobs ha fått 7,5 aksjeopsjoner i 2001 uten at styret viste om saken eller godkjente opsjonene. Dokumentene om styrets påkrevde godkjennelse skal være forfalsket.

Saken kompliseres av at Jobs ikke brukte opsjonene. Jobs gav fra seg opsjonene på 7,5 millioner Apple-aksjer og fikk en annen type såkalt begrensede aksjer i stedet. Om Jobs tjente noe på tildelingen og eventuelt hvor mye er enda ikke kjent.

Lekkasjene har ført til store svingninger for Apple-aksjen de siste dagene og på et punkt var Apple-aksjen seks prosent lavere enn i forrige uke.

Til toppen