Stor forskjell på kabinettkvaliteten

Skal du velge kompontenter til en PC, er det hovedkort og kabinett som er og bør være den største utfordringen.

Skal du velge kompontenter til en PC, er det hovedkort og kabinett som er og bør være den største utfordringen.

digi.no har har spurt Eilif Kiland, innkjøper hos Komplett om hva de hjemmebyggerne ser etter når de skal kjøpe nettopp hovedkort og kabinett. En tilsvarende rundte gjorde vi for de fleste andre PC-komponter i begynnelsen av mars. Denne artikkelen er tilgjengelige på denne siden.

Kabinettet

- Fortsatt er det de vanlige mellomstore tårnene som selger mest, selv om en del også ønsker seg mindre PC-er, for eksempel basert på kabinetter og løsninger fra Shuttle, sier Kiland.

Han forteller at de fleste betaler 600-700 kroner for et kabinett. Forskjellen på de billige og dyrere kabinetter er mange.

- De billigste kabinettene er gjerne litt skranglete, sier Kiland.

- I tillegg er det ofte mange skarpe kanter inne kabinettene som det er fort gjort å skjære seg på. I de dyrere kabinettene er disse kantene gjerne avrundet, forteller han.

- Det som også kjennetegner dyrere kabinetter er smartere løsninger. Det kan være separate rammer for harddisker som kan tas ut av kabinettet under monteringen av diskene, den generelle tilgangen til ulike komponenter, men også muligheten for luftgjennomstrømning.

Som eksempel nevner Kiland at harddiskene monteres langt nede i fronten på kabinettet, slik at en frontvifte sender luftstrømmen rett over harddiskene. Men også det at den innbyrdes avstanden mellom harddiskene ikke er for liten.

- Varme harddisker går utover levetiden til harddiskene, i tillegg til at det kan føre til at diskene bråker mer når metallet utvider seg, forteller Kiland.

- Kabinettene bør ha minst to vifter, én i front som forsyner kabinettet med kjølig luft, og én i bakkant som blåser den varme luften ut igjen, sier Kiland, som mener at strømforsyningen, som også er utstyrt med vifte, har nok med å kjøle seg selv.

Det fleste kabinetter leveres med strømforsyning, men Kiland forteller at mange også kjøper dette separat.

- Tidligere var strømforsyningen bare et nødvendig onde for mange av kabinettprodusentene, men nå er de fleste blitt mye mer opptatt av dette. Nytt er det blant annet at mange nå leverer med strømkabler til for eksempel Seriell ATA-harddisker, sier Kiland.

Velger brukerne et eldre og billigere kabinett, kan de risikere strømforsyningen ikke er utstyrt med de kablene hovedkortet trenger. Nyere hovedkort for Pentium 4 og Celeron trenger en spesiell kabel med fire ledere i tillegg til den brede strømkontakten som er standard for ATX-formfaktoren. Fortsatt kan man risikere at slike følger med ikke helt nye kabinettmodeller.

- For en vanlig PC-bruker med én til to harddisker, samt et DVD-brenner, vil en strømforsyning på 300 til 350 watt være til strekkelig. Dette begynner da også å bli temmelig standard i kabinettene, forteller Kiland.

Brukere som fyller opp kabinettet med harddisker og annet utstyr, bør ifølge Kiland ha en strømforsyning på 430-450 watt.

Kiland forteller også at det er to effektmål for strømforsyninger som er relevante.

- Mest relevant er effekten strømforsyningen kan levere jevnt, men også hva den kan maksimalt kan levere i kortere perioder (peak) er viktig, sier Kiland. Han forteller at disse verdiene i mange tilfeller ikke er oppgitt.

- De seriøse oppgir begge deler, sier Kiland, som mener at dyre strømforsyninger er verdt pengene. Disse har som oftest også mer stillegående vifter, slik at PC-ene ikke høres ut som jetmotorer under bruk.

De grå eller beige kabinettene er lite populære, forteller Kiland.

- Det er sort og sølv er populært, sammen med pleksiglass. PC-er er blitt en pyntegreie, avslutter han.

Tilbake til første del.

Til toppen