BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stor oppgradering av åpent DRM-alternativ

En ny og bedre versjon av OpenIPMP kan være et reelt alternativ til kopisikringene fra Apple og Microsoft.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. juli 2006 - 10:57

Mutable Media annonserte i går at versjon 2 av selskapets åpen kildekodebaserte løsning for digital rettighetsstyring (DRM), OpenIPMP, nå er tilgjengelig. OpenIPMP har eksistert siden 2002, men er trolig ukjent for de fleste.

OpenIPMP-prosjektet har som mål å tilby utviklingsfellesskapet DRM-programvare som enkelt kan portes til alle plattformer. Dette inkluderer Windows, Mac, Linux og innebygde plattformer, for eksempel MP3-spillere.

Dette kan være løsningen mange har lett etter. Dette gjelder ikke minst Filmarkivet eller NRK. For som allmennkringkaster skal NRK sørge for at innholdet når ut til flest mulig, uten at stiftelsen mister kontrollen over det. En DRM-løsning basert på åpne standarder, og som støtter et bredt utvalg av plattformer, kan derfor være ideelt. NRK har tidligere etterlyst en slik løsning, men har tydeligvis ikke greid å finne den. Dersom OpenIPMP ikke allerede er kjent for og vurdert som uaktuelt for NRK, er det kanskje verdt en vurdering. Supporttjenester tilbys av Mutable Media.

    Les også:

I motsetning til DRM-løsningene fra selskaper som Microsoft og Apple, som benyttes i forbindelse med blant annet iTunes Music Store og MSN Music, skal OpenIPMP overholde et utvalg åpne standarder, inkludert spesifikasjonene for OMA v2 DRM (Open Mobile Alliance), spesifikasjonene til Internet Streaming Media Alliance (ISMA) for kryptering og DRM-signalering for MPEG-4-streaming og lokal avspilling (ISMAcryp), i tillegg til MPEGs IPMP-spesifikasjon for MPEG-2 og MPEG-4.

Programvare utviklet av OpenIPMP-prosjektet kan lastes ned fra denne siden ved SourceForge. Løsningen inkluderer en J2EE-server for rettighetshåndtering og utstedelse av lisenser, samt et verktøysett for utviklere av klientprogramvare som ønsker å integrere støtte for løsningen i MPEG-kodere og -dekodere, det vil si avspillingsprogramvaren.

Den nye versjonen skal inkludere utvidet støtte for samvirkende standarder, men også en rekke strukturelle og utviklerrettede forbedringer i koden. Integrasjonsgrensesnittet skal være mer rendyrket. Den støtter både OpenIPMP v1-protokollen og OMA for nøkkeladministrasjon, et fullt grensesnitt til kryptosystemet og en oppgradert klient-server-protokoll som nå bruker webtjenester (SOAP). Fildistribusjonen inkluderer prosjektfiler til både Visual Studio 6 og 7 for klient-SDK-ene, i tillegg til Eclipse-prosjektfiler for serveren og make-filer for Linux.

OpenIPMP er designet for å kunne integreres med alle MPEG-2 og MPEG-4-baserte A/V-håndteringssystemer, men åpen kildekodeutgivelsen leveres fullt integrert med MPEG4IP, som sponses av Cisco og hevdes å være den mest populære, åpen kildekodebaserte programvarepakken for koding, dekoding og avspilling av MPEG-4-innhold.

OpenIPMP-plugins for Windows Media Player og Quicktime Player skal være kommersielt tilgjengelig fra flere leverandører av MPEG-codecs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.