BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stor suksess for Mac App Store

Apple har allerede nådd en imponerende milepæl.

Apple lanserte Mac Apps Store i januar i år.
Apple lanserte Mac Apps Store i januar i år. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. des. 2011 - 11:11

Under et år etter at Apple lanserte Mac App Store, kunne selskapet i går kunngjøre at de har blitt lastet ned mer enn 100 millioner applikasjoner fra applikasjonsbutikken. Mac App Store er en markedsplass hvor brukerne av Mac OS X 10.6 og nyere kan finne, kjøpe, laste ned, installere og oppdatere Mac-programvare fra en rekke leverandører.

Apple opplyser dog ikke hvor mange av nedlastingene som har kostet penger, eller hvor mange brukere det er som har benyttet tjenesten.

Mac App Store bygger på erfaringer fra Apples App Store til iOS. For brukerne er det stor sett bare fordeler ved å kunne administrere både Apples og andres programvare på ett sted. For programvareleverandørene er det noen flere ulemper.

Den viktigste er at leverandørene eller utviklerne bare sitter igjen med 70 prosent av salgssummen. Til gjengjeld sørger Apple for distribusjon, hosting, markedsføring og betaling for applikasjonene.

For store og etablerte programvareleverandører, som allerede har slik infrastruktur på plass, er Apples modell trolig ikke like attraktiv som den er for mindre leverandører. Det er mulighetene til å tjene mest mulig penger som vil være avgjørende for de fleste.

I motsetning til brukerne av iOS-enhetene, kan Mac-brukere fortsatt velge å installere programvare fra andre kilder enn Apples applikasjonsbutikker. Det er likevel aktører som velger å selge programvare eksklusivt i Mac App Store. Dette inkluderer selskapet Pixelmator Team.

– Mac App Store har en dekning uten sidestykke, og som helt har endret vår distribusjons- og utviklingssyklus, sier Saulius Dailide i Pixelmator Team i en pressemelding.

– Det å tilby Pixelmator 2.0 kun i Mac App Store har gjort det mulig for oss å strømlinjeforme oppdateringer til vår bilderedigeringsprogramvare og å ligge i tet foran konkurrentene, sier Dailide.

Også Microsoft skal tilby en lignende tjeneste for Windows 8.

Oppdatering: Det siste avsnittet i saken er korrigert. Microsofts Windows Store støtter både Metro-baserte applikasjoner og ordinære Windows-applikasjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.