TELEKOM

Storbritannia gir grønt lys til Huawei-kompromiss

Storbritannia slipper Huawei til i utbyggingen av sitt 5G-nettverk, til tross for advarsler fra USA. Telegiganten stemples imidlertid som høyrisiko-leverandør.

Storbritannia slipper Huawei til i utbyggingen av sitt 5G-nettverk, til tross for advarsler fra USA.
Storbritannia slipper Huawei til i utbyggingen av sitt 5G-nettverk, til tross for advarsler fra USA. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
28. jan. 2020 - 14:27

Statsminister Boris Johnsons regjering kunngjorde beslutningen etter et møte i Storbritannias nasjonale sikkerhetsråd tirsdag.

Johnson håpet å komme fram til en Huawei-løsning som tillater utbygging uten å sette forholdet til USA på spill. Løsningen er ifølge regjeringen at Huawei ikke får delta i byggingen av «kjernen» av 5G-nettverket, og heller ikke får operere ved militære og kjernekraftanlegg, skriver The Guardian.

Anklages for cyberspionasje

USA, Australia og New Zealand har utestengt kinesiske Huawei fra 5G-utbygging.

Kunngjøringen nevner ingen selskaper med navn, men understreker at høyrisiko-leverandører er de som utgjør større sikkerhetsrisiko mot Storbritannias telenettverk, noe som tolkes som en referanse til telegiganten.

USA har drevet en kampanje mot Huawei i flere land og hevder at selskapet er pålagt å gjennomføre cyberspionasje på vegne av myndighetene i Kina. Huawei avviser dette.

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har truet med å slutte å dele etterretningsinformasjon med allierte som benytter seg av selskapets teknologi.

Ericsson i Norge

Her til lands har norske myndigheter har stilt krav til teleoperatørene om at de må velge flere enn én leverandør dersom de velger 5G-leverandører fra land Norge ikke har sikkerhetsavtale med.

Norge og Kina har ikke et slikt samarbeid, noe som betyr at Huawei ikke får konkurrert på samme vilkår som svenske Ericsson og finske Nokia.

I desember ble det klart at det blir Ericsson som skal levere Telenors 5G-utstyr, og samme firma skal også bygge Telias 5G-nett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.