Store problemer for Bitcasa-brukere

Krasj, treghet og tap av data da betaperioden var over.

Store problemer for Bitcasa-brukere
Slik skal Bitcasa kunne fungere, når problemene er ryddet av veien. Bilde: Bitcasa

Bitcasa er en amerikansk fillagringstjeneste som dukket opp på radaren til mange i 2011. Det ble lokket ned ubegrenset lagringsplass til en hyggelig pris. Etter en lang periode med mer eller mindre begrenset betatesting, ble Bitcasa offisielt lansert den 6. februar i år.

Det finnes etter hvert flere fillagringstjenester som tilbyr ubegrenset lagringsplass til en begrenset pris. CrashPlan og norske Jottacloud er blant disse.

Hva tjenestene tilbyr av tilleggsfunksjonalitet, varierer derimot. Bitcasa hevder å være verdens første uendelige og krypterte nettverk-harddisk som kan strømme data til alle steder i hele verden.

Men etter lanseringen har problemene strømmet på. Brukere melder om elendige opplastingshastigheter, svært høy ressursbruk og krasj på klientsiden, samt tap av opplastede data. Det sistnevnte er spesielt ille, for Bitcasa markedsføres ikke som en backup-løsning hvor man har en ekstra kopi av viktige data. I stedet framstår Bitcasa som en nettbasert harddisk hvor man kan putte alt man ikke har plass til på pc-en, mobilen også videre. I markedsføringen heter det «Bitcasa - killed the hard drive!». Blir noe borte derfra, så blir det gjerne borte for godt.

Enkelte forumtråder med slike negative tilbakemeldinger har dessuten blitt slettet. Enkelte av trådene er derimot tilgjengelige via Google Cache.

Medgründer og administrerende direktør i Bitcasa, Tony Gauda, har svart på en del av kommentarene. I en egen tråd skriver han at brukerne må ta i bruk de nyeste klientene. Men flere av brukerne som opplever problemer, opplyser at de bruker den nyeste klienten og at det er overgangen til denne som har skapt problemene. Gauda skriver dessuten at treg opplasting kan skyldes struping hos den enkelte Internett-leverandør eller lang avstand til en Bitcasa-node. Selskapet har opprette «datasentre» i både USA, Europa og Asia. I praksis lagres dataene i Amazons nettsky.

Om de forsvunnede trådene skriver Gauda bare at Bitcasa ikke sletter tråder. Han kan derimot ikke forklare hvor de har blitt av.

Gauda bekrefter dog at enkelte brukere opplever store problemer, mens tjenesten skal fungere fint for mange andre. Han beklager dette, men skriver videre at det ikke har vært mulig å teste alle kombinasjoner av klienter, pc-er og nettverk i et labmiljø.

Han hevder at årsaken til at en tjeneste som Bitcasa ikke finnes fra før, er at det er vanskelig å få til. Men han lover at det jobbes døgnet rundt for å løse problemene og at kunder som ønsker å trekke seg, vil få refundert betalingen.

    Les også: