Storebrorpris til spott og spe

Menneskerettighetsgruppen Privacy International (PI) har sett seg lei på amerikanske overgrep mot personvernet og opprettet en egen "Big Brother Award" til spott og spe.

Menneskerettighetsgruppen Privacy International (PI) har sett seg lei på amerikanske overgrep mot personvernet og opprettet en egen "Big Brother Award" til spott og spe.

Prisen deles ut på et arrangement i USAs hovedstad Washington DC onsdag kveld klokken 18 lokal tid, i forbindelse med den niende konferansen for data, frihet og personvern - Computers, Freedom and Privacy Conference.

PI delte ut sine første "storebrorpriser" i England i oktober i fjor. Liknende seremonier er planlagt i Australia, Canada, Frankrike, Nederland og Østerrike.

I England ble disse hengt ut med hver sin storebrorpris:

  • spionbasen til det amerikanske National Security Agency (NSA) i Nord-England, der man forsøker å avlytte det som finnes av elektronisk samband, både telefoni og e-post
  • planen for gjenvinning av krypteringsnøkler, utarbeidet av det britiske departementet for handel og industri
  • Newham-kommune for å ha utviklet et overvåkingssystem med automatisk ansiktsgjenkjenning
  • Harlequin Corp for å ha utviklet programvaren WatCall som sporer telefonsamtaler
  • Procurement Services International som har eksportert overvåkingsutstyr til land som Indonesia og Nigeria

Blant de nominerte til de amerikanske storebrorprisene - det blir antakelig delt ut flere - er:

  • Den amerikanske bankforeningen FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) som i desember i fjor sendte et forslag til offentlig høring, kalt "Know Your Customer" banking rules. Disse reglene skulle pålegge banker og andre finansinstitusjoner å samle og utveksle en rekke opplysninger knyttet til privatkunders bruk av sine konti. Påskuddet for å gjøre dette var samarbeid med offentlige myndigheter i kampen mot hvitvasking av penger. Da høringsfristen gikk ut 8. mars hadde over 250.000 individer sendt sine kommentarer. Ifølge FDIC-sjef Donna Tanoue var reaksjonene enstemmig negative. FDIC trakk forslaget tilbake rett før påske - men varslet samtidig at engasjementet mot hvitvasking av penger ville vedvare uansett.
  • Intel for å ha integrert et eget serienummer i hvert eksemplar av prosessorbrikken Pentium III.
  • New Yorks borgermester Rudolph Giuliani som har foreslått at alle nyfødte underkastes en egen DNA-test. (Giuliani er republikaner, og forventes å bli Hillary Clintons motstander i senatsvalget i år 2000.)
  • USAs visehandelsminister David Aaron og tidligere rådgiver i Det hvite hus Ira Magaziner, som begge har vært iherdige i å begrense vanlige folks tilgang til kryptering, samtidig som de har motarbeidet lovforslag for bedre personvern.
  • Elensys Inc., et selskap i delstaten Massachusetts som i det skjulte har samlet millioner av pasientopplysninger fra 15.000 apotek over hele USA.
Til toppen