RESULTATERFINANS

Storstilt teleprivatisering i Russland

75 prosent av det statlige russiske teleholdingselskapet Svyazinvest skal selges.

29. des. 2005 - 09:04

Det ble endelig bestemt før jul at den russiske staten skal selge 75 prosent av aksjene i det statlige teleholdingselskapet Svyazinvest. De øvrige 25 prosent er allerede på private hender: George Soros kjøpte dem i 1997 for 1,87 milliarder dollar.

Ifølge Reuters er det stadig stor usikkerhet knyttet til salget. Det er ennå ikke foretatt noen offisiell vurdering av hva selskapet er verdt. Valery Nazarov som leder privatiseringsprosjektene til den russiske regjeringen, kunngjorde i går et anslag på nærmere 3,3 milliarder dollar, mot tidligere uoffisielle anslag på rundt 2,7 milliarder dollar. Økningen av anslaget sees på bakgrunn av kursoppgang det siste året i mange av de syv teleselskapene som Svyazinvest kontrollerer. Disse leverer teletjenester til blant annet den russiske statsforvaltningen og de militære. De mest verdifulle skal være MGTS som har monopol på fasttelefoni i Moskva, og Rostelekom som har monopol på riksdekkende fasttelefoni.

Det er heller ikke klart om aksjene i Svyazinvest skal selges gjennom en auksjon eller som en vanlig børsintroduksjon. Det er kjent at Nazarov og telekomminister Leonid Reiman ønsker at hele andelen på 75 prosent selges under ett på en auksjon. Reiman har sagt at han ikke utelukker at utenlandske investorer kan være med på et konsortium sammen med russiske selskaper for å kjøpe hoveddelen av Svyazinvest.

Privatiseringen av Svyazinvest blir den hittil største i Russland. Ifølge Novosti er det planer om å privatisere rundt 1500 statsselskaper i 2006. Mange av disse er svært små.

Det var spekulert i at Vodafone kunne være interessert i Svyazinvest, noe en talsperson for selskapet avsannet i går, og viste til at Vodafone har som strategi å holde seg utelukkende til mobil telefoni.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.