BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stort løft for virtuelle PC-er

«PC over IP» gjør VMwares nye løsning mer skalerbar, mer anvendelig og rimeligere i drift.

11. nov. 2009 - 14:24

VMware kunngjorde mandag en av selskapets viktigste nyheter i høst: Pakken View for virtuelle pc-er er oppgradert til versjon 4.

Den viktigste forbedringen er at VMware har byttet ut Microsoft RDP («remote desktop protocol») som basis for løsningen med protokollen «pc over IO» (varemerket som PCoIP) fra det kanadiske selskapet Teradici.

PCoIP har vært tilgjengelig kommersielt siden 2007. Den ble først anvendt av IBM og Devon IT for løsninger med blad-pc-er, altså der brukerens pc er et blad i en rack. Protokollen komprimerer video og lyd og overfører det over IP (Internet Protocol). Brukeren, som i praksis sitter med en internettforbindelse mellom pc-en i den ene enden, og skjerm, tastatur, mus og lyduttak i den andre, opplevde ikke større forsinkelse enn på en vanlig pc. Løsningen ga full multimedieopplevelse, inklusiv mulighet for flere skjermer per arbeidsplass og kopling til lokalt periferiutstyr.

I 2007 var ulempen at PCoIP krevde spesielle brikker på både klient og server. For et år siden gjorde VMware PCoIP tilgjengelig i View 3: Med egne innstikkskort i serveren som huset de virtuelle pc-ene, kunne man tilby brukerne avansert multimedie: Multimediestrømmen ble overførte til klienten og dekodet – dekomprimert – på klientens egen CPU. Man slapp altså kravet om Teradici-brikke på klientsiden.

I View 4 er PCoIP oppgradert fra opsjon til selve basis for løsningen med virtuelle pc-er.

Moderne flerkjernede serverprosessorer gjør det praktisk mulig å tillempe PCoIP uten de spesielle Teradici-brikkene: Video- og lydkomprimeringen kjøres på selve CPU-en. View 4 er samtidig lagt opp slik at servere og klienter med Teradici-brikker drar nytte av den CPU-avlastningen disse innebærer.

Kristine Dahl i VMware Norge avviser overfor digi.no at programvareimplementasjonen innebærer noen vesentlig redusert ytelse.

– Testene vi har gjort tyder på at 95 prosent av en bedrifts pc-brukere vil få ytelse, inklusiv video og lyd, fra sin virtuelle pc på linje med det de hadde fått med en fysisk pc. View 4 kan tilby brukerne virtuelle pc-er betjent gjennom opptil flere høyoppløselige skjermer, altså «multimonitor», sier Dahl.

Hvor mange virtuelle pc-er som kan legges inn på en fysisk server, er selvfølgelig svært avhengig av hvordan hver pc brukes.

– Vi har som tommelfingerregel at man kan legge opp seks til åtte virtuelle pc-er per kjerne. Da vil man ha tilstrekkelig kraft per pc til å tillate video webcast og andre videotjenester i lokalnettet.

Det eneste kravet View 4 stiller til den fysiske klienten, er at den har en nettleser. Det vil si at View 4 tillater at man legger om bedriftstjenestene i retning av arbeidsflatemodellen.

– View 4 tilpasser automatisk den virtuelle pc-en til den fysiske klienten og til den rådende båndbredden. Der båndbredden er begrenset, gir den virtuelle pc-en en langt bedre opplevelse enn vi tidligere kunne få til med View 3 og RDP. Det betyr at det for eksempel er praktisk å hente inn bedriftens arbeidsflate fra en hjemme-pc, og arbeide gjennom en nettleser som om man var på jobb. Man kan også levere arbeidsflaten til en mobiltelefon med nettleser.

View 4 kommer i to varianter. Den rimeligste, «Enterprise Edition» til 150 dollar per samtidig forbindelse, omfatter selve virtualiseringsverktøyet vSphere 4, og de grunnleggende driftsverktøyene vCenter 4 og View Manager 4. «Premier Edition» til 250 per samtidig forbindelse legger til ThinApp4 for administrasjon av tynnklienter, og View Composer for å sette sammen arbeidsflater på rappen, fra et standard operativsystem, en rollebasert applikasjonspakke, og personlige tilrettelegginger.

– Forbedringene i administrasjonsverktøyene er også essensielle, understreker Dahl. – View 4 kan skalere til flere titusener virtuelle pc-er. Erfaringene fra prøveinstallasjoner er at driftsutgiftene halveres.

En utfordring for virtuelle pc-er er hvordan man håndterer periferiutstyr koplet til den fysiske klienten.

View 4 sørger for en tilordning slik at man kan bruke USB-utgangene på den fysiske klienten som om man kjørte på en vanlig pc. Utveksling av data med minnepinne eller kamera er derfor ikke et problem.

Når det gjelder skrivere har VMware lagt inn en tilleggsegenskap: Kopler du den fysiske klienten direkte til en (lokal) skriver, vil View 4 ikke bare oppdage det og opprette den nødvendige virtuelle koplingen. Den vil også automatisk sørge for å hente inn den nødvendige driveren, slik at man straks kan skrive ut uten å sette seg inn i skriverens merke og modell, eller håpe man likevel greier å velge riktig driver.

Et problem som View 4 ikke løser, gjelder håndteringen av bærbare pc-er.

– View 4 tillater selvfølgelig at man aksesserer en virtuell pc fra en bærbar pc over en internettforbindelse. Men slik løsningen er i dag, kan ikke arbeidsflaten kopieres lokalt til den bærbare pc-en. Det betyr at man er avhengig av å være på nett for å kunne jobbe.

VMware har under utvikling – i år som i fjor – en egen pc-hypervisor som drar nytte av virtualiseringsegenskapene nedfelt i prosessorene til AMD og Intel. Dahl sier den vil komme på markedet en gang i 2010. Når den er klar, vil man i View 4 kunne legge opp ordninger der en bærbar pc lagrer en lokal kopi av bedriftens arbeidsflate, som oppdateres og synkroniseres mot sentralen hver gang maskinen er online, og som gjør det mulig å bruke – gjennom nettleseren – alle bedriftens verktøy selv om man er offline.

Overgangen fra RDP til PCoIP som basisprotokoll for virtuelle pc-er kan skape frykt for at løsningen ikke vil fungere med all den maskinvaren man allerede disponerer og ønsker å beholde.

I forbindelse med lanseringen har VMware innhentet forpliktende støtteuttalelser fra relevante nøkkelleverandører. Blant disse er AMD, Cisco, Dell, Devon IT, EMC, F5, Fujitsu, HP, NEC, NetApp, Teradici og Wyse.

View 4 kommer i salg 19. november. VMware Norge lover at de fra den datoen skal ha all mulig bakgrunnsmateriale, som standardtester, tilgjengelig for potensielle kunder.

Sentralt har VMware lagt ut en kalkulator som skal vise hva det vil koste å implementere View 4, og hva man vil kunne forvente å spare på årsbasis framfor å videreføre løsningen man allerede har.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.