SIKKERHET

Stortinget sier ja til masseovervåking i regi av PST

Med støtte fra Høyre får regjeringen flertall for forslaget om å gi PST mulighet til å overvåke, lagre og analysere alt som skjer på det åpne internettet i Norge.

Leder i Stortingets justiskomité, Per-Willy Amundsen (Frp), er veldig kritisk til at det er flertall for å godta regjeringens forslag om endringer i Politiregisterloven. Endringene vil gi PST mulighet til å overvåke, lagre og analysere alt som skjer på det åpne internettet i Norge.
Leder i Stortingets justiskomité, Per-Willy Amundsen (Frp), er veldig kritisk til at det er flertall for å godta regjeringens forslag om endringer i Politiregisterloven. Endringene vil gi PST mulighet til å overvåke, lagre og analysere alt som skjer på det åpne internettet i Norge. Foto: Hanna Johre/NTB
15. mars 2023 - 08:17

Stortingets justiskomité avga tirsdag sin innstilling om regjeringens lovforslag som ble lagt fram før jul i fjor. Innstillingen vil bli debattert og deretter trolig vedtatt i neste uke.

Justiskomiteens leder, Per-Willy Amundsen (Frp), er imidlertid svært kritisk.

– Mars 2023 blir måneden Stortinget avvikler retten til privatliv. Dette er et skritt i retning av en politistat, sier han til Bergens Tidende.

– Det skjer uten en grundig utredning og uten en offentlig debatt, sier han og understreker at overvåking bare må skje etter en konkret vurdering og etter at domstolene har behandlet saken.

En sjelden koalisjon, bestående av Frp, Venstre og SV, er svært kritiske og har felles merknader til lovforslaget, skriver avisen.

Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, er uenig med de andre opposisjonspartiene. Han mener det er riktig å gi politiet muligheten til å benytte dette verktøyet, og peker på at det er myndighetenes viktigste oppgave å ivareta rikets og borgernes sikkerhet.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har tidligere uttalt at Politiets etterretningstjeneste trenger utvidede muligheter, fordi Norge kan stå overfor nye typer trusler som sikkerhetstjenesten må kunne være i stand til å forutse.

Da lovforslaget var på høring, ble det kritisert av blant annet Datatilsynet, Advokatforeningen, Norges institusjon for menneskerettigheter og Tekna.

NSMs regelbrudd kunne vært avverget, mener Finansdepartementet. De peker på at Justisdepartementet har et ansvar. Her er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Les også

Justisdepartementet får kritikk: – Har ikke hatt kontroll

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.