Stortinget forbyr Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner

Stortinget forbyr appene Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer med umiddelbar virkning.

Stortinget forbyr appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner med umiddelbar virkning.
Stortinget forbyr appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner med umiddelbar virkning. Illustrasjonsfoto: Kiichiro Sato/AP/NTB
23. mars 2023 - 10:22

Beslutningen ble fattet i Stortingets presidentskap torsdag formiddag.

– Presidentskapet har i dag besluttet at appene Tiktok og Telegram ikke tillates installert på enheter med tilgang til Stortingets systemer. Beslutningen er i tråd med NSMs anbefaling. I tillegg har administrasjonen gjort egne vurderinger, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Han sier beslutningen har umiddelbar virkning.

– Dette innebærer at representanter og ansatte som har installert Tiktok og Telegram på enheter med tilgang til Stortingets systemer, bes om å fjerne appene så raskt som mulig, sier han.

Kommune-ansatte sletter Tiktok og Telegram

Tidligere torsdag ble ansatte i Bergen kommune bedt om å slette Tiktok fra tjenestemobilene.

– Vi tar konklusjonen fra NSM på alvor. Derfor ber vi om at ansatte fjerner Tiktok og Telegram fra tjenestemobiler og andre enheter, sier byråd Per-Arne Hvidsten Larsen for finans, næring og eiendom i en pressemelding.

Det var NRK som meldte om nyheten først. Senere torsdag ble det kjent at også Oslo kommune ber ansatte fjerne Tiktok og Telegram.

Justis- og beredskapsdepartementet frarådet tirsdag bruk av appene Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner og -nettbrett etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSMs regelbrudd kunne vært avverget, mener Finansdepartementet. De peker på at Justisdepartementet har et ansvar. Her er justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Les også

Justisdepartementet får kritikk: – Har ikke hatt kontroll

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.