BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strålende basestasjoner

Ikke bare mobiltelefonene sender ut stråler når de er i bruk, det gjør også basestasjonene. Nå øker frykten for hva denne strålingen kan påføre av helseskader.

Frode Eriksen
22. apr. 1999 - 10:06

Den harde konkurransen på mobilmarkedet og en betydelig økt bruk av mobiltelefon har økt behovet for stadig flere basestasjoner, både for å sikre dekning og for å sikre kapasitet i mobilnettene.

I Storbritannia materialiserer denne frykten seg i lokale aksjoner for å fjerne basestasjonene fra skolebygg og fra boligområder. Aksjonistene ønsker at landet skal følge bestemmelser fra USA og New Zealand der tillatte strålegrenser fra basestasjoner er redusert, foruten at det er etablert forbudssoner rundt sykehus, skoler og boligområder, skriver BBC News.

Blant annet skoler sikrer seg gode ekstrainntekter ved å leie ut takareal for å sette opp mobilmaster for mobilselskap. Om slike avtaler må brytes vil dette koste skolene dyrt. En representant for mobilselskapet Orange sier at mastene brukes i tråd med strenge retningslinjer gitt av det nasjonale strålevernet.

Ifølge Tom Wills-Standford, som representerer den britiske elektronikkindustrien er det forsket på mulige helseskader som følge av radiobølger i over 50 år, uten at det er oppdaget noe som tyder på at master selv på skoler eller ved sykehus kan forårsake helseskader.

Om årsaken til at basestasjoner bygges i boligområder sier han at det er der folk bor og bruker mobiltelefonen. - Det vil også bli flere master rundt om fordi mobilbruken øker, sier Wills-Standford.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.