Strid avverget rundt superraske USB 3.0

Det så en stund ut som om det kunne bli to ulike grensesnitt for den nye standarden.

Strid avverget rundt superraske USB 3.0

Det så en stund ut som om det kunne bli to ulike grensesnitt for den nye standarden.

I løpet av 2009 ventes USB 3.0, etterfølgeren til dagens USB 2.0. Hastighetsøkningen i forhold til USB 2.0 er enorm: Med rundt 600 megabytes per sekund går det rundt ti ganger så raskt med versjon 3 som med versjon 2. Noen bruker betegnelsen «SuperSpeed USB» om versjon 3.

Det har en stund stått strid rundt en viktig del av standarden for USB 3.0, nærmere bestemt «Extensible Host Controller Interface» (xHCI) som beskriver hvordan kontrolleren for grensesnittet mellom systemvaren og maskinvaren skal lages. Striden gikk mellom Intel på den ene siden, og AMD og Nvidia på den andre. Det gikk så langt at AMD truet med å lage sin egen xHCI som alternativ til Intels. Det ville skapt store problemer for bruken og utbredelsen av teknologien.

Striden ser nå ut til å være løst. Intel har publisert et nytt utkast, kjent som xHCI 0.9, som de gjør tilgjengelig for alle interesserte parter gjennom en royalty-fri lisensavtale. I en erklæring fra en av AMDs visepresidenter, Phil Eisler, heter det at selskapet vil støtte Intels utkast. Nvidia har ikke offisielt klargjort sitt standpunkt, men en representant for Intel sier at også Nvidia vil støtte xHCI 0.9, og denne påstanden, som ble publisert tirsdag, er ikke blitt motsagt.

AMD antyder gjennom en styrt lekkasje til News.com at det var trusselen om en alternativ xHCI som brakte Intel til fornuft.

Ifølge Intel utgjør xHCI «90 prosent» av den ferdige spesifikasjon. En versjon 0.95 er lovet i løpet av fjerde kvartal.

Det antas at hele USB 3.0 nå er i rute.

    Les også:

Til toppen