BEDRIFTSTEKNOLOGI

Strid om markedsundersøkelse for Unix-servere

Sun tolker nye IDC-tall slik at de fortsatt leder "mellommarkedet" for Unix-servere, mens IBM hevder at de vokser forbi i både enheter og omsetning.

20. des. 2000 - 09:56

De to leverandørene legger vekt på helt ulike momenter i sin tolkning av den siste utgaven av International Data Corps kvartalsrapport Server Tracker Report som kartlegger hvor mange enheter hvert merke har solgt verden over det siste kvartalet, og hvor stor omsetningen har vært. IDC-rapporten skiller mellom de rimeligste Unix-serverne ("entry level"), mellomkategorien og "high-end". Mellomkategorien, der IBM mener de er i ferd med å vokse forbi Sun, gjelder servere priset til mellom 100.000 dollar og en million dollar per stykk.

I mellomkategorien viser undersøkelsen følgende:

merke antall enheter markedsandel
Sun 8110 43 prosent
Hewlett-Packard 5182 27 prosent
IBM 1927 10 prosent
Compaq 1676 9 prosent
merke omsetning i millioner dollar markedsandel
Hewlett-Packard 942 29 prosent
Sun 902 27 prosent
IBM 739 23 prosent
Compaq 291 9 prosent

Til disse tallene sier IBM i en pressemelding at de "vokser forbi Sun i mellommarkedet for Unix servere", målt etter "salgsutvikling og markedsandeler". Sun trekker fram at de er den ledende leverandøren i dette markedet for 14. kvartal på rad.

IBMs argument er at IBM vokser raskere enn Sun, målt i omsetning. IBMs omsetning vokste med 71 prosent i dette markedssegmentet i forhold til samme kvartal i fjor, mens det tilsvarende tallet for Sun er 40 prosent.

Suns pressemelding trekker ikke fram denne dynamikken.

- Det er viktig for oss å få fram dette poenget, at vår andel av dette markedet vokser raskere enn Suns, sier informasjonssjef Helena Zissis i IBM Norge til digitoday.no

For Unix-markedet samlet, har Sun 48 prosent målt i antall enheter. Det skyldes i stor grad hegemoniet i den rimeligste av IDCs tre markedskategorier. Men Sun leder også mål i samlet omsetning for summen av alle tre markedskategorier. Her vokste markedet med 20 prosent, og Sun tok en andel på 39 prosent, mot 23 prosent for Hewlett-Packard, 16 prosent for IBM og 9 prosent for Compaq.

Også her trekker IBM fram utviklingen i forhold til samme kvartal i fjor: "IBMs andel av det totale Unix-markedet steg med åtte prosent i forhold til Suns fire prosent".

I den laveste kategorien fikk Sun 49 prosent av markedet målt i enheter, ved et salg av 88.108 bokser. Markedsandelen til de andre er 13 prosent for HP, 13 prosent for Compaq og 10 prosent for IBM.

I kategorien for de dyreste serverne, ser tallene slik ut:

enheter omsetning i millioner dollar
Sun 723 750
IBM 80 190
Hewlett-Packard 158 147

Det siste tallet for Hewlett-Packard synes merkelig. I kategorien for servere priset til minst en million dollar per stykk, presterer de en gjennomsnittspris per enhet på 930.000 dollar!

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.