JUSS OG SAMFUNN

Studenter lager «anti-Facebook»

Pengene velter inn til åpent alternativ med bedre personvern.

14. mai 2010 - 12:31

Facebook er blitt kraftig kritisert for sitt lemfeldige forhold til brukernes personvern.

Innhold du tidligere bare delte med vennene dine har i økende grad blitt gjort til allemannseie gjennom en serie endringer i Facebook. Dette har ofte vært gjort uten å innhente samtykke, gjennom forhåndsaktiverte valg eller lite oversiktige endringsforslag.

IBM-eren Matt McKeon har laget en visuell fremstilling av hvordan Facebook har åpnet opp brukernes data over tid.

Norske forbrukermyndigheter, internasjonale personvernorganisasjoner og EU er blant stadig flere som stiller seg svært negative til denne uthulingen av brukernes personvern.

Anti-Facebook
I lys av dette har fire informatikkstudenter fra New York University satt seg fore å utvikle et åpent alternativ til Facebook, kalt Diaspora. Prosjektet blir omtalt som et slags anti-Facebook.

Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Ilya Zhitomirskiy og Raphael Sofaer forpliktet seg til oppgaven, men bare dersom de fikk inn 10.000 dollar innen juni måned.

Kronerulling
Fra innsamlingen startet sent i april gikk det bare tolv dager før målet var nådd. I skrivende stund har de hanket inn nær 130.000 dollar gjennom pengeinnsamlingstjenesten Kickstarter.

Diaspora skal etter planen være et fri programvare-prosjekt der brukerne setter opp egne personlige webservere, med full kontroll over hva som deles. For øvrig er Diaspora gresk for «spredning eller såing av frø». Kildekoden skal deles under en fri GPL-lisens.

- Sentraliserte nettverk som Facebook er ikke nødvendig. Det Facebook gir brukerne er ikke vanskelig å kopiere. Teknologien finnes allerede, sier Salzberg til New York Times.

Ifølge prosjektbloggen planlegger de å ta i bruk en sikker kommunikasjonsprotokoll for å beskytte data som utveksles mellom ulike Diaspora-instanser. I tillegg skal det utvikles et rammeverk for funksjonsmessige utvidelser. Videre skal brukeren kunne opptre som sin egen OpenID-autentiseringsleverandør.

- Etter at kildekoden er frigitt håper vi også å kunne tilby en betalt tjeneste, slik Wordpress.com gjør [kjent bloggtjeneste]. Vi vil gjøre det lett for brukeren å kunne eksportere data og innstillinger, eller flytte installasjonen hvis du ønsker å drifte selv, heter det i bloggen.

Men fortsatt er altså ikke en eneste kodelinje skrevet. Hvorvidt prosjektet lykkes får tiden vise, men med nærmere en million innsamlede kroner har de presset på seg.

De fire selverklærte nerdene beskriver konseptet nærmere i nedenstående filmklipp:

Diaspora: Personally Controlled, Do-It-All, Distributed Open-Source Social Network from daniel grippi on Vimeo.



Other Cool Features of Diaspora from daniel grippi on Vimeo.



Les også:
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.