Digital Forensics

Studerer digital etterforskning som eneste «fysiske student»

Inger-Lise Westeng er i hvert fall sikret sitteplass under forelesningene som bachelorstudent i digital etterforskning på den private høyskolen Noroff.

Inger-Lise Westeng drømmer om en jobb som digital etterforsker i politiet.
Inger-Lise Westeng drømmer om en jobb som digital etterforsker i politiet. (Foto: Colourbox/privat)

Inger-Lise Westeng er i hvert fall sikret sitteplass under forelesningene som bachelorstudent i digital etterforskning på den private høyskolen Noroff.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Inger Lise Westeng går tredje året på Noroff School of Technology and Digital Media. Det er en privatskole i Kristiansand, men undervisningen foregår også på nett.

Ifølge Noroff er kompetansen fra studiet ettertraktet i det offentlige, i politiet og i bedrifter.  Studenten skal kunne jobbe innen sikkerhetsimplementering, vurdere og redusere trusler mot digital infrastruktur, undersøke datalovbrudd og digital svindel.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg ville etter videregående, og gikk gjennom alle studieretninger i Norge for å plukke ut det som virket interessant. Da virket dette veldig spennende. Jeg har jo sett mye krim på tv, ler Westeng.

Drømmejobb i FBI

Drømmejobben er å dra til USA og jobbe for FBI. Hjemme i Norge er drømmen et felt innen politietterforskning.

– Jeg vet ikke helt hvilken retning det skulle vært. Det er jo så mange typer kriminalitet, sier Westeng. 

En av retningene hennes utdanning kan brukes til, er å lete etter digitale spor etter overgrep mot barn. Det er en mulighet hun har vært innom, men ikke tatt stilling til ennå.

– Jeg har tenkt litt på det. Man kan jo tenke at man kan klare det, men det er vanskelig å sette seg inn den posisjonen, sier Westeng.

Sjekker harddisker for spor 

I Westengs første år var det tre andre studenter som møtte fysisk opp på forelesningene, mens i år er det bare henne. 

– Jeg visste ikke at det var så få studenter da jeg søkte på dette studiet. Men jeg liker å være til stede, møte opp og lære det ordentlig. Og så er det fint å komme seg litt vekk, sier Westeng, som er fra Drammen.

Hun har dessuten blitt kjent med studenter fra andre fag. Hun har vært innom et førsteår med etikk, lover og programmering, og blant de oppgavene hun har likt godt, er å få utdelt en harddisk og forsøke å finne spor etter en fiktiv person.

Mer obs på personvern 

– Før tenkte jeg ikke på at selv om man sletter noe, er det ikke slettet. Hvis du sletter en fil på pc-en din er det mulig å bruke programmer for å finne det igjen. Vi har lært at selv om du brenner pc-en eller putter den i vann, kan man faktisk fortsatt finne noe. 

– Hva gjør du hvis du skal kaste en pc nå?

– Før har jeg faktisk slettet eller overskrevet data, men hvis jeg skal kaste en pc nå, tenker jeg å knuse harddisken.

Noe av kompetansen studentene skal ha etter gjennomført bachelor, er å bruke en rekke ulike teknikker for problemløsning og etterforskning og å bruke etterforskningsmetoder for å undersøke datasystemer.

Professoren: - Studentene er ettertraktet på jobbmarkedet

Professor Ian Sutherland underviser ved studiet.

– Vi ser på emnet fra et etterforskningsståsted. Studentene skal lære ulike typer problemløsning og etterforskningsmetoder, og også lære å fungere som sakkyndig i en rettssak. Derfor lærer de også litt om lovverket, sier Sutherland.

Han anslår at to tredjedeler av studentene følger studiet på nett, mens en tredjedel er på skolen, selv om det varierer litt fra år til år. 

Hans inntrykk er at studentene har god jobbmuligheter når de er ferdige med studiet.

–  Mer og mer av livet vårt foregår på digitale plattformer. Dermed øker risikoen for misbruk, og det vil være behov for folk med kompetanse på området, sier Sutherland.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen