BEDRIFTSTEKNOLOGI

Styr dataspill ved hjelp hjerneimpulser

Både dette og mer tror IBM vil bli mulig innen fem år.

Kevin Brown ved IBM Software Groups avdeling for kommende teknologier har her på seg EPOC fra Emotive Lifesciences. Enheten har flere sensorer som kan avlese elektriske  hjerneimpulser.
Kevin Brown ved IBM Software Groups avdeling for kommende teknologier har her på seg EPOC fra Emotive Lifesciences. Enheten har flere sensorer som kan avlese elektriske hjerneimpulser. Bilde: IBM Research - Zürich
21. des. 2011 - 07:17

IBM har kikket i krystallkulen for å se hvilke nye teknologier som vil kunne påvirke oss innen de neste fem årene. Blant disse har selskapet nå presentert fem teknologier som selskapet har spesiell tro på. Utvalget er basert på det selskapet selv forsker på i sine laboratorier, i tillegg til generelle markedstrender.

IBM har også flere ganger tidligere kommet med tilsvarende lister.

Tankelesing, eller mer korrekt, registrering av den elektriske hjerneaktiviteten, vil ifølge IBM snart kunne brukes til å kontrollere i alle fall noe funksjonalitet knyttet til blant annet datamaskiner og smartmobiler. Dette kan være at når du tenker på å ringe til en gitt person, så gjør mobilen nettopp dette. Eller at du kan flytte markøren på pc-skjermen dit du ønsker, uten å måtte gjøre noen fysiske handlinger.

Kevin Brown ved IBM Software Groups avdeling for kommende teknologier har her på seg EPOC fra Emotive Lifesciences. Enheten har flere sensorer som kan avlese elektriske  hjerneimpulser. <i>Bilde: IBM Research - Zürich</i>
Kevin Brown ved IBM Software Groups avdeling for kommende teknologier har her på seg EPOC fra Emotive Lifesciences. Enheten har flere sensorer som kan avlese elektriske hjerneimpulser. Bilde: IBM Research - Zürich

Ifølge IBM har forskere innen feltet bioinformatikk designet headset utstyrt med sensorer som kan registrere hjerneaktivitet som kan gjenkjennes som ansiktsuttrykk og ulike nivåer av begeistring og konsentrasjon.

Innen fem år vil vi ifølge IBM begynne å se tidlige bruksområder for denne teknologien innen spill- og underholdningsindustrien. I tillegg vil leger kunne bruke teknologien til å teste mønstre i hjernen, noe som muligens kan bidra i forbindelse med rehabilitering etter slag og være til hjelp når man forsøker å forstå hjernesykdommer og -forstyrrelser, for eksempel autisme.

Biometri

IBM mener at tiden virkelig snart er over for å måtte huske passord og pin-koder til alle mulige nettjenester, datamaskiner og betalingsterminaler. Til tross for at innlogging ved hjelp av biometriske data har blitt forsøkt i en årrekke, uten noen større suksess, mener IBMs forskere at dette likevel er løsningen. Men i stedet for fingeravtrykklesere nevner IBM løsninger som kombinerer ulike biometriske data, slik som stemmen, ansiktet og de unike retinamønstrene til brukeren. Det er sikkert mulig å forfalske slike data, men kanskje ikke like enkelt som det er å kopiere (eller glemme) passord eller pin-koder.

Spam

Spammail eller søppelpost oversvømmer i dag epostkasser verden over, men innen fem år tror IBM at epost som i dag anses for å være uønsket og irrelevant vil endre karakter total. I stedet for å være søppel, vil den være noe mottakerne vil prioritere å lese. Årsaken til dette er at disse reklamemeldingene vil være så tilpasset mottakerens interesser og behov at de ikke lenger havner uleste i søppla, men at mottakeren med relativt stor sannsynlighet vil benytte seg av tilbudet.

Blant eksemplene som IBM nevner, er at en person mottar en melding om at det har blitt holdt av billetter til en konsert med vedkommendes favorittband på den ene kvelden denne uken da man ifølge kalenderen ikke er opptatt. Billettene kan da enkelt bestilles ved hjelp av mobiltelefonen.

IBM utvikler teknologi som ved hjelp av sanntidsanalyse kan hente inn og tolke data fra en mengde ulike kilder, inkludert sosiale nettverk og preferanser oppgitt på Internett, til å presenterer og anbefale informasjon som er nyttig bare for den enkelte person.

IBM sier ingenting om hvordan personvernet vil påvirkes av slike løsninger.

Energiproduksjon

De fleste mennesker beveger seg en hel del i løpet av en dag. I tillegg bruker mange av de tingene man har i hjemmet energi som i mange tilfeller bare ender opp som varmeenergi. I Norge om vinteren er ikke dette kanskje ikke noe stort problem, men ifølge IBM ville det ha vært bedre om man på mer generelt grunnlag kunne bruke denne energien til noe nyttig.

IBM mener at man innen fem å vil kunne bruke blant annet kinetisk energi fra sykler, sko eller vannet i avløpsrørene til å lade elektriske batterier som så kan brukes til belysning av boligen. Selskapet kaller dette parasittisk effektinnsamling.

IBM forsker også på områder som utnyttelse av bølgeenergi og utvikling av bedre litium-luft-batterier som kan lagre opptil ti ganger så mye energi som dagens batterier.

Digital skille

Inntekter, kunnskaper, informasjon og teknologi er likt fordelt i verden. Mange kommer seg ikke ut av fattigdommen eller undertrykkelsen fordi de ikke vet hvordan. Men med billigere mobilenheter viser prognoser at 80 prosent av verdens befolkning vil ha en slik enhet innen fem år.

I India har IBM ved hjelp av mobilenheter, kombinert med taleteknologi, bidratt til at analfabetiske landsbyinnbyggere kan sende hverandre meldinger. De kan få værmeldinger som kan hjelpe dem med å bestemme når de bør gjødsle avlingene, få oversikt over når doktoren kommer på besøk eller å finnes ut hvor man kan handle billigst eller få best pris for avlingen.

Teknologien vil også kunne brukes til å gi tilgang til viktig informasjon og tjenester knyttet til mobil handel og helsevesenet.

Om IBMs prognoser holder stikk, vil tiden vise. Flere av teknologiene som tidligere har blitt presentert på denne måten, kan man i alle fall begynne å se tegn til. Men det er også en hel del som fortsatt vil la vente på seg, eller som aldri vil bli nevnt i historiebøkene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.