Styrket lønnsomhet i Microsoft

Det gjelder særlig overfor bedriftsmarkedet.

Steve Ballmer under presentasjonen av nye Office i forrige uke. Trass i store forventninger knyttet til de kommende lanseringene av Windows 8, ny Office og nettbrettet Surface (avbildet bak Ballmer) leverer Microsoft solide tall, preget av både vekst og økende lønnsomhet.
Steve Ballmer under presentasjonen av nye Office i forrige uke. Trass i store forventninger knyttet til de kommende lanseringene av Windows 8, ny Office og nettbrettet Surface (avbildet bak Ballmer) leverer Microsoft solide tall, preget av både vekst og økende lønnsomhet. (Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press)

Det gjelder særlig overfor bedriftsmarkedet.

Som ventet, leverte Microsoft i går kveld sitt første kvartalsregnskap med tap. En ventet avskrivning av goodwill innen nettvirksomheten (Online Services Division) på 6,19 milliarder dollar kjørte nettoresultatet etter skatt ned til minus 492 millioner dollar av en omsetning på 18,1 milliarder dollar.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor økte omsetningen med 4,0 prosent.

Tilbudet om rimelig oppgradering til Windows 8 innebærer at 540 millioner i Windows-omsetning ikke kan bokføres før i neste halvår.

Justerer man for denne utsatte omsetningen og for den store nedskrivningen, får man en omsetning på 18,6 milliarder dollar, opp 7 prosent, og et driftsresultat på 6,93 milliarder dollar, opp 12 prosent. Det tyder på økende lønnsomhet.

Junikvartalet avslutter Microsofts regnskapsår. For hele året økte omsetningen med 5,4 prosent til 73,7 milliarder dollar. Trass i milliardavskrivningen endte selskapet med et solid nettoresultat på 17,0 milliarder dollar, ned 26,7 prosent fra regnskapsåret 2010–2011.

Toppsjef Steve Ballmer peker på at det avsluttede junikvartalet var en overgangsperiode: Til høsten kommer oppdaterte versjoner av to av selskapets hovedprodukter. Operativsystemet Windows oppgraderes til versjon 8, med felles egenskaper for pc, brett og mobil. Kontorpakken Office oppgraderes og pares med Windows 8 i en integrasjon som Microsoft håper skal appellere til både bedrifter og forbrukere. Til høsten kommer også Surface, en «ny familie av pc-er» med avtakbart tastatur, grensesnitt tilpasset berøringsskjerm og valgfritt Intel- og ARM-prosessor. I løpet av regnskapsåret kommer også en ny utgave av Windows Server.

– Vi leverte rekordomsetning i fjerde kvartal og i regnskapsåret, og vi nærmer oss den mest spennende lanseringssesongen i Microsofts historie, sa Ballmer.

Forventningene til høstens lanseringer har antakelig bidratt til å svekke omsetningen i junikvartalet, særlig overfor forbrukermarkedet. Innen bedriftsmarkedet er imidlertid analytikerne enige om at Microsoft har styrket seg det siste året.

Bloomberg peker på at flerårige programvarekontrakter representerer en sikker framtidig omsetning som ikke kan bokføres i det kvartalet kontrakten undertegnes. Verdiene til disse kontraktene brukes som indikator for framtidig vekst. Per 30. juni utgjør disse kontraktene en verdi på 20,1 milliarder dollar. Dette er over analytikernes snittanslag på 19,4 milliarder dollar.

Windows
Utsatt bokføring av en del av Windows-salget gjør at Windows-avdelingens omsetning faller med 12,6 prosent til 4,15 milliarder dollar, sammenliknet med samme kvartal i fjor. Legger man til de utsatte 540 millioner dollar, ser man at Windows helt enkelt følger det noe mismodige pc-markedet.

Avdelingens driftsresultat faller med 17,6 prosent til 2,40 milliarder dollar. Uten utsatt omsetning hadde det vært som i fjor.

Server-programvare
Avdelingen «Server and Tools» er Microsofts nest største, målt i omsetning, etter å ha vokst forbi Windows-avdelingen. I junikvartalet var omsetningen 5,09 milliarder dollar, opp 12,6 prosent fra samme kvartal i fjor.

Driftsresultatet har styrket seg med 24,3 prosent til 2,10 milliarder dollar.

Det er et stykke igjen til marginen kommer opp på samme nivå som Windows og Office. Forholdet mellom driftsresultat og omsetning er 65 prosent for Office-avdelingen, 58 prosent for Windows-avdelingen, og 41 prosent for server-avdelingen. For et år siden var forholdet henholdsvis 64 prosent for Office, 61 prosent for Windows og 37 prosent for servere. Det er med andre ord kraftig økt lønnsomhet innen servere, i motsetning til de andre avdelingene.

Driftsmarginen til Microsoft som helhet, korrigert for avskrivningen på 6,19 milliarder dollar, er 35 prosent. Server-avdelingen ligger med andre ord godt over det.

Office
«Business Division» rammes ikke i same grad som Windows-avdelingen av den kommende oppgraderingen, selv om nye Office, med sine smidige lisenser og nettjenester kan tenkes å bety mer for bedrifter enn for forbrukere. Omsetningen økte med 7,1 prosent til 6,29 milliarder dollar, mens driftsresultatet økte med 9,0 prosent til 4,10 milliarder dollar.

Nettjenester
Det var her, i «Online Services», at avskrivningen på 6,19 milliarder dollar kom. Omsetningen har aldri tatt av, trass i Microsofts store forventninger og innsats av ressurser.

Omsetningen økte med 8,1 prosent til 735 millioner dollar, knapt 4,1 prosent av selskapets samlede omsetning. Selv uten avskrivningen ville avdelingen gått i minus, med et driftsunderskudd på 482 millioner dollar. Det er dog mindre enn underskuddet på 745 millioner dollar i samme kvartal i fjor.

Underholdning og maskinvare
Avdelingen for «Entertainment and Devices» omfatter spillkonsollen Xbox. Omsetningen økte med 19,6 prosent til 1,78 milliarder dollar. Det endte likevel med et solid driftsunderskudd på 263 millioner dollar.

Vurderingen av denne avdelingen er vanskelig, fordi det er her Microsoft har begynt å bokføre Skype. Det er sannsynligvis hovedforklaringen på både underskuddet og den kraftige omsetningsøkningen.

Konklusjonen på Microsofts kvartalstall må være at selskapet gjør det bra, og er blant dem som makter å vokse trass i vanskelige økonomiske tider. Som dekningen på digi.no av IT-bedrifters kvartalstall de siste dagene viser, peker hovedtendensen nedover. Google, Microsoft, IBM, eBay og VMware gjør det bra, og Nokia-tallene var overraskende positive. De som har levert skuffende tall eller prognoser er TeliaSonera, Ericsson, Yahoo, Intel, Alcatel-Lucent, Facebook og Evry. Bekymringen rundt HP skyldes tapet av store avtaler med General Motors.

    Les også:

Til toppen