RESULTATERFINANS

Sun-aksjonærer klare til å stemme over Oracle

Et notat fra ledelsen forener generell optimisme med argumenter for å selge Sun.

10. juni 2009 - 16:09

Ledelsen i Sun har framstilt et dokument som skal overbevise aksjonærene om at de vil være tjent med å stemme for å selge Sun til Oracle. Slik dokumentet er referert i amerikansk presse, etterlater den et blandet inntrykk. Samtidig med at det argumenteres for at Sun vil oppleve et problematisk marked om det skulle fortsette som selvstendig selskap, er de interne finansielle prognosene forholdsvis optimistiske.

Suns aksjonærer skal avgi sine stemmer 16. juni. Det ventes av oppkjøpet blir godkjent, og at det deretter kan fullføres i løpet av få måneder.

Sun-ledelsen sier at Suns omsetning i større grad enn konkurrentenes er avhengig av et lite antall store kunder, hvorav mange dessuten er innen finanssektoren der krisen har rammet ekstra hardt.

Et annet argument er at Suns konkurrenter har gjort bruk av sin overlegne størrelse og tjenesteressurser til å ta markedsandeler innen kjernevirksomheten. Sun har prøvd å bevege seg inn på nye forretningsområder, men har ikke greid å kompensere for nedgangen innen kjernevirksomheten.

Omsetningen for regnskapsåret som avsluttes 30. juni anslås til 12,2 milliarder dollar, 12 prosent ned fra forrige regnskapsår. Kostnadskutt gjør at driftsresultatet vil havne på minus 150 millioner dollar. Prognosen for regnskapsåret 2009–2010 er en omsetning i overkant av 13 milliarder dollar, med et negativt driftsresultat på 10 millioner dollar. I året 2010–2011 spår ledelsen at Sun kan tjene 315 millioner dollar på driften.

Uten det forestående salget til Oracle, hadde ikke disse prognosene blitt offentliggjort. Credit Suisse ba om å få dem for å kunne rådgi Oracle om hvorvidt de 7,4 milliarder dollar de skal betale kan betraktes som rimelig.

Hvorvidt Suns ledere fortsetter eller ikke, er ikke avklart. Det som er kjent, er at de ikke risikerer private pengeproblemer. Toppsjef Jonathan Schwartz ligger an til å få 12 millioner dollar dersom han skulle trekke seg fra selskapet. Gründer og styreformann McNealy ligger an til 9,5 millioner dollar.

Analytikerne er delt i synet på hvorvidt sluttavtalene med Schwartz og McNealy er rimelige eller ikke. HP betalte for eksempel 21 millioner dollar for å få Carly Fiorina til å gå.

Noen mener de sannsynligvis vil trekke seg: McNealy fordi han allerede har distansert seg fra den daglige driften, Schwartz fordi han aldri fikk selskapet til virkelig å trives. Andre peker på at det å holde på Schwartz og McNealy kan hindre kundeflukt til konkurrenter som HP og IBM, og at det var grepene Schwartz gjorde, som innen åpen kildekode, som gjorde det interessant for Oracle å komme med sitt bud.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.