Sun lanserer portal server med ID-sjekk

Sun har integrert både katalog og ID-sjekk i sine nye Portal Server, forteller Niklas Åström som fronter SunONE i Norden.

Sun har integrert både katalog og ID-sjekk i sine nye Portal Server, forteller Niklas Åström som fronter SunONE i Norden.

SunONE Portal Server 6.0 lanseres offisielt i dag. Den utgjør en vesentlig oppgradering av forgjengeren av merket iPlanet, mener SunONEs frontfigur i Norden, Niklas Åström.

- SunONE ble lansert i fjor som en visjon. 17. mars gikk iPlanet, som egentlig var en tidsbegrenset allianse mellom Sun og Netscape-avdelingen i AOL Time-Warner, ut på dato, og Sun overtok alt av iPlanet-produkter. Nå skal SunONE være felles merkenavn for Suns programvaresatsing, og betegnelsen nedfelles også i en rekke produkter. Alt av iPlanet-produkter er døpt om til SunONE, StarOffice skal hete SunONE Office, Forte skal samles i SunONE Developer Studio, og så videre. Men Solaris blir fortsatt Solaris, sier han til digi.no.

Les også

SunONE Portal Server er et infrastrukturprodukt for store organisasjoner som vil satse på en sentralt driftet portal. Sun mener at en portal skal kunne hente data fra en hvilkensomhelst kilde, og samle det og vise for spesielle målgrupper, som ansatte, leverandører, partnere og kunder. Portal Server er avhengig av blant annet webserver og applikasjonsserver. Når den blir tilgjengelig på markedet i august, vil den kreve Suns webserver og applikasjonsserver, og kjøre kun på Solaris. I desember loves en versjon som vil kunne forholde seg til to av konkurrentene, markedslederne BEA (WebLogic) og IBM (WebSphere). I løpet av første halvår 2003, vil Portal Server dessuten kunne kjøres på Windows 2000 og Linux.

Åström er spesielt stolt over at Portal Server, etter hans mening, er det første portalinfrastrukturproduktet som tar et skikkelig grep om katalog og ID-sjekk.

- Portal Server integrerer både katalogtjeneste og identitetsserver, og håndterer dem slik at autentiseringen gjennom portalen kan brukes til å styre tilgangen til alle portalens applikasjoner og tjenester. Det innebærer at organisasjonen kan sentralisere sin katalog og sine tilgangsregler fordelt på roller og individer, under portalen. Man får ekte "Web Single Sign On". Alle brukere får tilgang til alle sine tjenester gjennom én pålogging, og driftsavdelingen får ett sted der regler og identiteter utstedes og vedlikeholdes.

Åström mener denne ID-håndteringen kan beskrives som en "VPN on demand", det vil se en ordning der man kan tilby et virtuelt privat nettverk gjennom en nettleser, uten å måtte distribuere en spesiell VPN-klient.

- Organisasjoner som har valgt en annen LDAP-kompatibel katalogtjeneste i sin strategi, kan fortsette å bruke den. Portal Server har vår katalogtjeneste integrert, men den kan også hente det den trenger fra en annen katalogtjeneste.

Oppe på portalen tilbyr arkitekturen tilleggspakker for tjenester som kunnskapsforvaltning, fjern tilgang, mobil tilgang og samarbeid i sanntid. Andre tjenester, som avansert indeksering og søk i all informasjon som portalen gjør tilgjengelig, er integrert i grunnproduktet.

- Portal-markedet er veldig fragmentert. Vi mener de som vil dominere markedet, er de som leverer plattformprodukter, det vil si IBM, Oracle og Hewlett-Packard. Det er dem vi søker å utfordre gjennom Portal Server. Vi oppfatter at MySAP og andre applikasjonsspesifikke produkter konkurrerer på et annet nivå. Sun tilbyr infrastruktur som kan integreres mot det man allerede har av applikasjoner, webserver og applikasjonsserver.

Sun har inngått partnerskap med flere titalls uavhengige programvarehus for å fremme SunONE-plattformen, blant dem RSA Security, Yahoo, Citrix, Palm og Vignette. Portal Server skal allerede være implementert hos 385 kunder. Den største er hos General Motors, med 300.000 brukere. I Norge arbeider Åström med to større kunder, som han regner med å kunne bruke som referanser fra en gang til høsten.

Til toppen