Sun peker nese til Intel med superbrikke

Suns ingeniører kan trygt gjøre narr av Intel - Sun er nå klar med en prosessor som har hele åtte kjerner.

Suns ingeniører kan trygt gjøre narr av Intel - Sun er nå klar med en prosessor som har hele åtte kjerner.

Sun har på ingen måte gitt seg overfor Intel, AMD og IBM. Og selskapet ingeniører kan på flere punkter gjøre narr av Intel.

For det er først nå Intel får fart på salget av 64-bits-prosessorer og fått lansert sin første to-kjerneprosessor. På begge fronter har Sun ledet utviklingen i mange år og samtidig som Intel forbereder flere dobbelkjerne-prosessorer, står Sun klar med Niagara, en server-prosessor som har hele åtte kjerner.

Niagara skal egentlig ikke lanseres før tidlig til neste år, men Sun bruker allerede prototyper internt, og flere programvarehus har fått prøve-eksemplarer for å skrive og teste programvare, skriver eWeek.

Bildet over er hentet fra en nederlandsk nettside og skal vise en Niagara-brikke.

I tillegg til at brikken har åtte kjerner, egentlig fulle prosessorkretster som altså er koblet sammen i en fysisk brikke, kan hver kjerne gjennomføre opptil fire tråder samtidig. Dette kalles multithreading i bransjen og øker ytelsen på mange oppgaver dramatisk. Intel støtter også multithreading, men da bare med to tråder i parallell.

Til sammen gjør dette at Niagara vil gi en 15-dobling av ytelsen i forhold til det dagens UltraSparc IIIi gir, og Sun arbeider allerede med en Niagara II som skal doble dette igjen.

Likevel har Sun klart å holde strømforbruker og dermed behovet for kjøling nede. Niagara vil bruke rundt 60 watt, mens Intels Xeon-brikker bruker mellom 90 og 130 watt.

Til toppen