Sun rammes hardt av krisen

Et tap i milliard-klassen demper ikke troen på åpen kildekode.

Sun rammes hardt av krisen

Et tap i milliard-klassen demper ikke troen på åpen kildekode.

Denne artikkelen ble oppdater kl 0840 med en melding fra Sun Norge.

Sun har levert sine tall for kvartalet fram til 28. september, regnskapsårets første.

De viser en omsetning på 2,99 milliarder dollar, en nedgang på 7,1 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor.

Bunnlinjen viser et tap på 1,68 milliarder dollar.

1,45 milliarder dollar av tapet er en nedskriving av goodwill. En annen ekstraordinær belastning er 63 millioner dollar i omstruktureringskostnader.

Driftsresultatet er minus 65 millioner dollar. I samme kvartal i fjor var driftsresultatet 285 millioner dollar i pluss.

Sun har fortsatt 3,12 milliarder dollar i likvide midler.

Sun forteller at de rimelige UltraSparc-systemene og lagringssystemene opplever omsetningsvekst, men at høyendesystemene rammes av den økonomiske nedgangen.

Toppsjef Jonathan Schwartz mener at Suns utsikter på lang sikt er lyse, fordi selskapet har en sterk posisjon innen åpen kildekode.

– Vi har et vedvarende fokus på effektiv drift, og sterke likvide reserver. Markedet tyr i stigende grad til fornyelse med åpen kildekode. Derfor mener vi Sun gode muligheter til å komme seg gjennom krisen og etter hvert bli det selskapet som tjener mest på åpen kildekoderevolusjonen innen både systemer og programvare, sier han.

Analytikerne hadde ventet en omsetning i overkant av 3 milliarder dollar. På børsen i går økte Suns aksjekurs med 9,5 prosent til 5,29 dollar fram til stengetid. Da tallene ble kjent opplevde kursen et fall på 3 prosent, til 5,13 dollar.

Sun Norge sier de, i motsetning til morselskapet, trosser krisen.

– Sun Norge leverer nok et bra kvartal med 21 prosent vekst i omsetning forhold til samme periode i fjor. Vi er meget godt fornøyd med tallene som viser en sterk vekst i datalagring og programvare. Myndighetspålagte krav til langtidslagring av data samt behov for digital arkivering driver frem etterspørsel etter våre lagringsløsninger, sier Knut Alnæs, administrerende direktør i Sun Norge, i en pressemeldingen.

I meldingen heter det videre at Sun Norge ser også en økende interesse fra kunder om hvordan de kan ta i bruk produkter basert på åpen kildekode. Helse Sør-Øst inngikk nylig avtale med Sun-partner Acando som innebærer at de bruker programvare fra Sun i sitt nye saksbehandlingssystem. Sun leverer også programvare til andre offentlige prosjekter som Minside og Altinn-II.

– Nå som vi går inn i tøffere tider og kundene må stramme inn på kostnadssiden, åpner det nye muligheter for Sun. Jeg tror MySQL kan bli for databaser det samme som Linux ble for operativsystemer sist gang vi hadde nedgangstider under dot-com sprekken. Interessen for MySQL databasen er økende og Sun har 90,000 nedlastinger av MySQL i Norge bare det siste året, sier Alnæs.

    Les også:

Til toppen